Начало Избрани Херта на крачка от преминаване в Алфа Таури

Херта на крачка от преминаване в Алфа Таури

729
0
Колтън Херта
Колтън Херта, снимка Индикар

Колтън Херта е на крачка от преминаване в Алфа Таури. Американецът е спряган за заместник на Пиер Гасли, който се очаква да премине в Алпин.

В края на миналата седмица съветникът на Ред Бул д-р Хелмут Марко заяви, че няма да пречи на френския пилот да преговаря с отбора от Енстън, стига да бъдат спазени всички условия на австрийците.

В момента Ред Бул полага всички усилия, за да накара ФИА да направи изключение за Херта, свързано с притежаването на суперлиценз. Това действие на тима от Милтън Кийнс не бе одобрено от шефовете на други отбори, както и от главния изпълнителен директор на F1 Стефано Доменикали. Италианецът ясно заяви, че не трябва да се правят никакви изключения, дори и за пилот от Съединените щати.

Марко се надява, че управителният орган на спорта ще приеме по изключение да даде на Херта суперлиценз. В момента младият американец няма необходимия брой от 40 точки, за да получи ценния пропуск за F1.

След края на Гран при на Нидерландия съветникът на Ред Бул заяви, че е постигнал съгласие с Херта. Единствено липсата на суперлиценз пречи да обяви американеца като пилот на Алфа Таури.

Тепърва ФИА трябва да вземе решение, което ще реши въпроса относно неяснотата около бъдещето на Гасли и Херта.

„Удивително е, че всички участващи страни и екипи намериха споразумение. Първо трябва да получим категоричен отговор [от ФИА]. Мисля, че това трябва да стане до Монца“, сподели д-р Марко.

Съветникът на Ред Бул настоя, че Херта не само заслужава суперлиценз, но има и основания за освобождаване от него.

„Разгледахме правилника и го обсъдихме с ФИА. Заради пандемията от коронавирус има специален регламент. според които можеш да вземаш три от четири години. Ако някъде не са дали максималните точки, то може да се направи компромис и да ти бъдат дадени повече точки.“

„Така че това не е нищо неразумно. Той спечели седем състезания в Индикар. Според мен е сравнимо с надпреварите от Гран при. В крайна сметка би било много жалко, ако той не получи така наречения суперлиценз“, допълни д-р Хелмут Марко.

Шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер заяви, че пристигането на Херта в Алфа Таури зависи от това дали ФИА ще направи изключение за суперлиценз на пилота от Индикар. Ако това не се случи, то тогава австрийците най-вероятно ще задържат Гасли и през сезон 2023.

„Това е въпрос на ФИА, който просто трябва да бъде изяснен Надяваме се, че това ще стане възможно най-скоро, защото той играе ключова роля в пазара на пилотите“, каза Хорнер.

„Ако тази възможност не е налице, другите фактори няма да могат да се задействат.“

Херта тества миналогодишния болид на Макларън в Портимао преди повече от месец и половина. 22-годишният състезател бе един от кандидатите за място в екипа от Уокинг в близко бъдеще заедно с Пато О’Уорд. В крайна сметка двамата ще останат с празни ръце тъй като Макларън реши да подпише с Оскар Пиастри.

Хорнер смята, че Херта е пилот, който може да се представи добре и още повече да увеличи интереса на американците към F1. Също така привличането му в Алфа Таури ще има икономически ползи за Ред Бул.

„Той е изключителен талант, който се представя много добре в Индикар. Ще бъде много интересно да видим какво би направил зад волана на автомобил от F1. Един успешен американски пилот би направил спорта по-интересен.“