Начало Избрани Херта може да направи тест с автомобил на Алпин

Херта може да направи тест с автомобил на Алпин

505
0
Колтън Херта, Макларън
Колтън Херта, снимка Макларън

Колтън Херта най-вероятно ще направи втори тест с автомобил от F1. Американецът е спряган за бъдещ пилот на Алфа Таури стига да получи суперлиценз. Случаят с пилота от Индикар предизвика огромен дебат за това дали той може или не може да кара във Формула 1 без да разполага с достатъчно точки за получаване на суперлиценз. 

Съветникът на Ред Бул д-р Хелмут Марко заяви, че е подал молба към ФИА, в която иска федерацията да направи изключение за пилота от Индикар. За момента не се вижда начин, по който младият американец да се озове в Алфа Таури без да има пропуск.

Междувременно Херта най-вероятно ще направи нов тест с автомобил от F1. Очаква се той да бъде с болид на Алпин, вместо с Ред Бул, Алфа Таури и Макларън. 22-годишният американец направи частен тест с миналогодишния болид на Макларън Рейсинг на португалската писта край Портимао. Въпреки това привличането на Пиастри на практика спря възможността Херта да се бори за титулярно място в Уокинг.

Потенциалното изпитание с кола на Алпин трябва да се случи преди следващия рейс уикенд в Сингапур. Според различни източници, френският отбор иска Гасли като заместник на Фернандо Алонсо. Шефът на Алфа Таури Франц Тост не отрече, че французинът може да бъде освободен предсрочно от своя договор, който изтича догодина.

„Ред Бул решава кой ще кара автомобилите на Алфа Таури“, каза Тост. „Ако Колтън Херта не бъде привлечен, тогава Пиер Гасли ще остане в нашия тим до края на своето споразумение.“

„Това обаче зависи от това дали на Херта, който в момента няма достатъчно точки за суперлиценз, за да се състезава във F1. Въпреки седемте си победи в Индикар през последните четири сезона, той трябва да получи суперлиценз, за да влезе в F1.

„Решението дали да получи суперлиценз или не е на ФИА. Надявам се, че федерацията ще вземе това решение възможно най-скоро. По този начин ще знаем как да изградим отбора и накъде да поемем през следващата година“, каза Тост.

Херта финишира на десета позиция в крайното класиране за сезон 2022 в Индикар с актив от 381 точки. Американецът спечели само една победа, дваа подиума и изостана със 179 пункта от шампиона Уил Пауър.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от NTT INDYCAR SERIES (@indycar)