Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бащата на Херта: Правилата трябва да се спазват; ФИА заяви, че няма...

Бащата на Херта: Правилата трябва да се спазват; ФИА заяви, че няма да се поддава на натиск

1223
0
Колтън Херта, Брайън Херта
Колтън и Брайън Херта; снимка: Индикар

Брайън Херта заяви, че правилата на ФИА трябва да се спазват, дори когато става дума за шанса на сина му Колтън да влезе във Формула 1. Бившият пилот понастоящем е съсобственик в Андрети Аутоспорт, за които кара Колтън. В Гран при все още тече дебат редно ли е Колтън Херта да получи право да се състезава в F1, въпреки че няма достатъчно точки за суперлиценз. Хелмут Марко отправи такава молба към ФИА в опит да го привлече в Алфа Таури.

„ФИА изготвя правилата, системата с точки за получаване на суперлиценз е тяхна, а регламентът трябва да се уважава и спазва. Единственото, което бих искал да кажа, е, че Колтън заслужава в някакъв момент да получи шанс във Формула 1. Кога може да е това, не знам“, коментира Херта старши

Той допълни, че ако някога се преразгледа системата и колко точки носят участието и успехите в Индикар, въпросът би стоял по различен начин.

„В момента правилата са такива, каквито са“, заключи той.

Колтън Херта от своя страна каза, че системата според него не отразява справедливо качествата на Индикар, но разбира ситуацията. Освен това допълни, че за него изключение от правилата не е правилният начин да се постъпва.

От ФИА досега има само едно изявление – на говорител на федерацията, в което се казва, че организацията няма да се поддава на натиск. Твърди се, че Мохамед бин Сулайем иска правилата да бъдат спазени, независимо за кого точно става дума

Бившият рали пилот бе избран за президент на ФИА през декември 2021 г. От началото на сезона не е спрял да пътува по различни надпревари. Присъства на почти всеки старт от Формула 1, където, за да демонстрира, че международната федерация управлява спорта, настоя за спазване на правилата за неносене на бижута и използване на негоримо бельо в надпревари.

„ФИА няма да се поддава на натиск от които да са отбори по въпроси като точките за суперлиценз. Президентът на ФИА упражнява силно управление и ще се придържаме към тази линия“, е цитиран говорител на федерацията.

От F1 отборите мнозинството също са срещу това да се направи изключение за Херта. Петима шефове на екипи – на Ферари, Мерцедес, Алфа Ромео, Хаас и Астън Мартин – се изказаха остро срещу подобна възможност. Някои от тях като Скудерията и екипа от Бракли имат младежки програми и пилотите им вървят по установения от ФИА път. Други като Алфа Ромео, Хаас и Астън Мартин настояват за спазване на правилата.

„Ние инвестираме много в академията за пилоти на Ферари и ще продължим да го правим. Не може да се използва форсмажор за Херта, това би било абсолютно погрешно. Има правила, защитаващи спорта ни, които помагат да се следва точния процес и да взимаме правилните решения и за спорта, и за себе си“, заяви Матия Биното.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Colton Herta (@coltonherta)