Начало Рали Хирвонен и отборът на Форд благодарят на Латвала

Хирвонен и отборът на Форд благодарят на Латвала

31
0
Мико Хирвонен

С двоен подиум приключи предпоследната надпревара от световния рали шампионат за тима на Форд. Мико Хирвонен стана втори, но всъщност мястото принадлежеше на съотборника му Яри-Мати Латвала, който направи едно от най-добрите състезания в кариерата си, при това на асфалт. По-младият финландец обаче още в началото на уикенда в Испания заяви, че е готов да отстъпи позиция, независимо колко неприятно е чувството при подобни действия. Така Хирвонен изостава само на 8 точки от Себастиен Льоб (Ситроен) преди последния кръг във Великобритания.

Латвала започна устремно надпреварата и в събота бе по-бърз почти през цялото време от седемкратния шампион, като заслужи поздравленията на Льоб задето го победи на любимата му настилка. За сметка на това Хирвонен чак в неделя откри някакво темпо във Фиеста-та си. Автомобилът му бе с коренно различно поведение от това на Фокус-а миналата година и Мико не можеше да разбере защо не върви при положение, че няма технически проблеми.

Беше трудна надпревара и първоначално се борех за скорост на асфалта. Направих някои промени обаче в начина си на каране, времената ми се подобриха и съответно увереността ми нарасна. Отне ми дълго време да осъзная какво трябва да направя, но приключих с добро усещане и благодарение невероятната подкрепа на Яри-Мати ситуацията в шампионата ще се разплете в последния кръг – коментира Хирвонен.

Той определено бе доволен, че асфалтовите ралита са зад гърба му и очаква вълнуваща битка във Великобритания, където по принцип върви на ниво.

Латвала от своя страна бе щастлив след фантастичното си каране и най-доброто си представяне в Испания:

Имаше много положителни неща за мен в това рали. Вече съм наистина уверен във Фиеста-та на асфалт и ми се иска да мога да повторя това каране, когато е необходимо. Все още ме е яд за завъртането в петък, което ми коства шанса да победя. Беше моя грешка, доста болезнена, но условията не бяха еднакви за всички – дообясни Яри-Мати.

Той получи благодарности и от шефа на екипа Малкълм Уилсън за поведението си.