Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Шефът на Хонда F1 е убеден, че един ден японският производител ще...

Шефът на Хонда F1 е убеден, че един ден японският производител ще се върне в Гран при

2150
0
Хонда, Хонда F1
снимка: Ред Бул Контент Пуул

Хонда си тръгва от Формула 1 в края на сезон 2021, но някой ден ще се върне в Гран при, убеден е Масаши Ямамото – управляващият директор на екипа на японския производител, който снабдява със задвижващи системи Ред Бул и Алфа Таури. Отборът от Милтън Кийнс сключи споразумение с компанията от Токио за използване интелектуалната собственост, свързана с агрегатите й. Специално създаденото предприятие Ред Бул Пауъртрейнс ще се занимава с моторите, но от 2023 г. Догодина производството и сглобяването ще продължи да се случва в изследователския център на Хонда в Сакура. Освен това Ред Бул и производителят на двигатели се разбраха да си сътрудничат както в други моторспорт дисциплини, така и в различни сфери.

„Лично аз смятам, че ще се върнем“, заяви управляващият директор на Хонда F1

Масаши Ямамото, Макс Верстапен
Масаши Ямамото и Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

„В момента трябва да се съсредоточим върху елиминиране на вредните емисии и искаме да ускорим проекта. Но след като потръгне, мисля, че в компанията има хора, които искат и ще искат тогава да участваме във Формула 1“, допълни Ямамото. „Много е трудно да се каже дали изходът от тазгодишния шампионат би повлиял по някакъв начин върху мнението за бъдещето на Хонда в Гран при. Освен това независимо от резултата в Хонда винаги има много хора, обичащи F1. Особено онези специалисти, преследващи развитие на технологиите ни – те винаги търсят предизвикателство. Надявам се младото поколение да открие, че F1 е прекрасно място и да се върнат.“

Болидите на Ред Бул са оцветени основно в бяло за Гран при на Турция в чест на Хонда. Това бе планирано за надпреварата в Япония, която обаче бе отменена заради пандемията от коронавирус. Стартът на пистата Сузука бе планиран точно за този уикенд и от Хонда се надяват на добър резултат на Истанбул парк, въпреки че нямат възможност да се сбогуват с Формула 1 пред родна публика.

„Класирането и на четирите ни коли съвпада с очакванията ни. Най-разочароващото в квалификацията бе, че от Мерцедес доминираха. Самото състезание вероятно ще е на сухо.“

„Дано вземем добър резултат през уикенда, в който всъщност трябваше да се състои Гран при на Япония на Сузука“, отбеляза техническият директор на Хонда F1 Тойохару Танабе.