Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хонда иска да подкрепя Цунода и след 2025 г.

Хонда иска да подкрепя Цунода и след 2025 г.

10
0
Юки Цунода
Юки Цунода; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Хонда иска да подкрепя Цунода и след 2025 г. Марката се надява да продължи взаимоотношенията си с японския пилот въпреки раздялата с Ред Бул догодина. Хонда не изключи възможността Цунода да премине в Астън Мартин в бъдеще.

Хонда отваря нова глава през 2026 г. Японският производител ще доставя задвижващи системи на Астън Мартин. Решението за официалното завръщане на Хонда беше взето след проявения интерес на марката към новите двигатели.

Понастоящем Хонда доставя двигатели на Ред Бул и Виза РБ. Договорът между страните е до края на сезон 2025. После австрийците ще използват собствена задвижваща система, разработена заедно с Форд. По този начин успешното партньорство между японците и австрийската компания приключва

В момента Цунода кара за Виза РБ. Младият японец дебютира в тима именно благодарение на Хонда. Марката продължава да помага на Юки да запази мястото си в F1 през последните години.

Хонда и Цунода може да тръгнат по различни пътища през 2026 г. В момента 23-годишният пилот е фокусиран изцяло върху Виза РБ и семейството на Ред Бул. Той няколко пъти отрече спекулациите за преместване в Астън Мартин. Тимът от Силвърстоун ще разчита на Алонсо и през следващите два сезона. Негов съотборник най-вероятно отново ще бъде Ланс Строл. Канадецът на практика е бетонирал мястото си в Астън Мартин заради факта, че баща му притежава отбора.

Наскоро президентът на HRC Коджи Уатанабе заяви, че компанията иска да „следи отблизо“ Цунода. Той се надява пилотът да премине в Ред Бул един ден, дори ако тимът вече не работи с Хонда.

„Мисля, че е много красива история. Цунода първо ще играе активна роля в РБ, а след това ще бъде повишен в Ред Бул“, сподели Ватанабе.

„Бихме искали да го наблюдаваме отблизо как се издига в топ отборите, дори и след като си тръгнем от Ред Бул. Цунода е завършил школата на Хонда Рейсинг. Затова от гледна точка на HRC мечтата ни е учениците ни да станат топ пилоти. Много е важно Юки да стане топ пилот в F1“, добави президентът на HRC.

Ватанабе коментира въпроса дали ще бъде неудобно Хонда да остане личен спонсор на Цунода, дори ако той кара за тим, който използва други двигатели

„Това не е непременно трудно. Трябва да вземем решение за и да видим каква ще е ситуацията след това. Да, можем да подкрепим Юки да стане топ пилот.“

Президентът на HRC не изключва опцията Цунода да премине в Астън Мартин след няколко години.

„Все още не знаем какъв ще бъде съставът на Астън Мартин. Алонсо вече е потвърден, но все още не съм чул, че Строл е потвърден.“

„Не мисля, че има нулев шанс това да се случи. Вярвам, че на този етап има вероятност това да се случи.“

На въпроса дали Хонда би могла да използва Цунода в клиентски отбор в бъдеще, той отговори така: „Това е възможно. Може да има и други възможности в бъдеще, но в момента нямаме други планове. На този етап все още не сме на етап, в който да разширяваме клиентските си отбори“, завърши Коджи Ватанабе.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от F1 Miami Grand Prix (@f1mia)