Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хонда иска да се бори за титлата още в първата година от...

Хонда иска да се бори за титлата още в първата година от партньорството с Астън Мартин

1639
0
Хонда и Астън Мартин
снимка, Хонда

Хонда иска да се бори за титлата още в първата година от партньорството с Астън Мартин. Това заяви Коджи Ватанабе. Президентът на HRC потвърди, че марката има наистина сериозни амбиции, подобно на собственика на базирания в Силвърстоун отбор Лорънс Строл.

Пътят към сътрудничеството между Астън Мартин и Хонда беше доста дълъг и труден. Японският производител първоначално реши да се оттегли от F1 в края на 2021 г. Това накара настоящият партньор на марката Ред Бул да създаде собствено подразделение за двигатели. Австрийският отбор опита да удължи сътрудничеството си с Хонда и след 2025-та. В крайна сметка двете страни не постигнаха съгласие и решиха да тръгнат по различни пътища.

Хонда поиска да се върне в F1 по-малко от година след „оттеглянето си“. Марката имаше няколко варианта пред себе си. Тук се включваха създаването на собствен екип или партньорство с някои от отборите на решетката. В крайна сметка Хонда избра да си партнира с Астън Мартин от 2026 г. нататък. Ръководството на марката беше впечатлено от огромния ангажимент на тима под ръководството на Лорънс Строл

Визията на Строл е много сходна с тази на президента на Хонда Рейсинг Корпорейшън (HRC) Коджи Ватанабе. Японецът подчерта важността на поставянето на ясна цел, която да мотивира Хонда и Астън Мартин да стигнат заедно до върха.

„Целта ни е да станем световни шампиони от 2026 г. нататък. Знаем, че ще бъде много трудно и няма да ни стане просто така. Въпреки това се нуждаем от добри цели, за да положим максимални усилия заедно с Астън Мартин“, сподели Ватанабе.

„Затова заедно със Строл и Тошихиро Мибе [изпълнителен директор и президент на Хонда] си поставихме за цел да се стремим към световния шампионат през тази година. В действителност това няма да бъде толкова лесно“, добави президентът на HRC.

Ватанабе призна, че може да има някои пропуски, които да бъдат запълнени, преди Астън Мартин и Хонда да могат сериозно да се борят за титлата. Той подчерта, че откритата комуникация е ключова за идентифицирането и отстраняването на тези слабости.

„Вероятно нещо ни липсва [в момента], но трябва да си кажем един на друг какво точно ни липсва. Какво липсва от страна на Астън Мартин, както и какво липсва от нашата. Това е честен разговор, тъй като искаме станем заедно отбор от най-висока класа“, каза още Ватанабе.

Президентът на HRC разказа подробно за факторите, които в крайна сметка са накарали производителя да избере отбора от Силвърстоун за свой официален партньор. Той изтъкна силното ръководство на тима, впечатляващите съоръжения и духа на сътрудничество като ключови причини за избора на марката

„Някои други отбори се свързаха с нас, след като се регистрирахме като доставчик на силови агрегати за 2026 г. Те искаха да работят с Хонда. Заради това ние разговаряхме с тези екипи и взехме крайното си решение“, обясни Ватанабе.

„Хонда беше много впечатлена от силната страст на г-н Строл и силната му амбиция да се бори за световния шампионат през 2026 г. Той инвестира много пари, за да създаде фабриката в Силвърстоун. Ние посетихме екипа, за да видим фабриката, която тогава още бе в процес на изграждане.“

„Няколко пъти имахме срещи с Мартин Уитмарш и Майк Крак, които са част от мениджърския екип. Те са много открити. Мога да кажа, че всичко работи в една и съща посока и че това е един обединен екип, което е и добър имидж за нас.“

„В същото време те също така смятат, че Хонда е добър партньор за тях, за да станат световни шампиони. Потвърждавам, че започнахме среща на техническия работен екип, както и на управителния комитет. Целта е да обсъдим някои важни въпроси, които може би можем да подобрим в бъдеще“, завърши Коджи Ватанабе.