Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хонда обмисля цялостна промяна на двигателя за 2017 г.

Хонда обмисля цялостна промяна на двигателя за 2017 г.

43
0
двигател,задвижваща система,Хонда

Хонда обмисля да направи цялостна промяна на задвижващата си система за 2017 г., възползвайки се от премахването на токените за развитие. От следващия сезон отпада ограничението от 32 възможности за подобрения за целия сезон, което ще даде шанс на японската компания да навакса изоставането си като мощност спрямо водещите производители от Мерцедес и Ферари.

И през този сезон то продължава да е чувствително (според различни източници между 50 и 100 конски сили). Хонда се върна в спорта през 2015 г. като доставчик на мотори за Макларън, като задвижващата система бе изключително компактна, с цел да се оптимизира аеродинамиката на колата и да се запази концепцията „size zero” за максимално тясна задна част на болида. Това обаче доведе до ограничения при възстановяването на енергията и работата на хибридните системи MGU-K и MGU-H.

Затова през миналата зима компанията увеличи размерите на компресора и турбото, но все пак въпросната концепция беше запазена, като двата компонента останаха разположени във V-то на двигателя. За 2017 г. обаче последното може да се промени, като заради по-бързите коли (в резултат на по-широките крила и гуми), може да се окаже, че изборът на Мерцедес, с разположение на турбината и компресора от двете страни на мотора, има повече предимства.

„За следващата година можем да променим всичко, заяви спортният шеф на Хонда за Ф1 Юсуке Хасегава. – Още не сме решили каква ще бъде конфигурацията и точната спецификация, но е по-добре да имаме по-отворен дизайн. Възможно е всичко да е напълно ново.” Хасегава каза още, че се подготвят много ъпгрейди по задвижващата система за следващите състезания, но с тях ще се изчаква тактически, за да съвпаднат те с използването на нов агрегат, тъй като пилотите имат право на 5 такива за целия сезон.