Начало Moto News Хонда ще напусне МотоGP, ако ECU-тата станат задължителни

Хонда ще напусне МотоGP, ако ECU-тата станат задължителни

38
0
Марк Маркес

Хонда почти сигурно ще напусне МотоGP, ако ECU (Electronic Control Unit) устройствата станат задължителни, предупреди шефът на екипа на HRC Шухей Накамото.

ECU и допълнителни устройства за записване на данни са задължителни от 2014 г., но заводските отбори могат да не ги използват, ако се съгласят да се състезават с 20 литра гориво вместо 24 л. Дискусиите дали да са задължителни за всички от 2017-та обаче продължават. Целта по принцип е намаляване на разходите и улесняване достъпа на производители до шампионата.

Инициативата обаче изобщо не допада на Хонда, където искат да имат възможност да развиват собствената си електроника.

Ако МотоGP въведе контролното ECU, Хонда ще напусне – със сигурност от 99% – заяви Накамото пред Гадзета дело спорт.

Според HRC подобна рестрикция ограничава възможностите за развитие на технологиите. Това би накарало японската компания да преосмисли участието си в първенството.

Накамото разясни, че основната причина Хонда да има толкова силно участие в надпреварите е възможността да създава и развива технологии:

Според нас МотоGP е най-добрата платформа за подобна дейност. Изчезването на шанса за такава работа е загуба на една от основните причини за участието на Хонда – всъщност основополагаща причина за харченето на такива средства (каквито отделяме ние). Позицията ни не е нещо ново – обяснявал съм я и преди, като никога не съм се шегувал. Ако целта на Кармело (Кармело Еспелета, шефът на Дорна – б.а.) е да спре развитието, то тогава няма защо производител като Хонда да се надбягва в Гран при.