Начало Други Хорхе Лоренцо с драматична победа във Франция в клас MotoGP

Хорхе Лоренцо с драматична победа във Франция в клас MotoGP

33
0

В особено сложните условия, в които се проведе състезанието за голямата награда на Франция в мотоциклетната Гран при днес, най-добре представилият се пилот бе испанецът Хорхе Лоренцо, който спечели втората си победа този сезон. Той пое лидерството още в първата обиколка на надпреварата на пистата Льо Ман и натрупа солидна преднина с мокрите гуми, които бяха сложени на Ямахата му заради падналия по-рано дъжд. По време на състезанието обаче пистата започна да изсъхва бързо и Лоренцо бе един от последните пилоти, които смениха мокрите си гуми със сликове. Така в крайна сметка той финишира с преднина от 17 секунди пред втория днес – Марко Меландри.

Пилотът на Хайат Рейсинг постигна изключителен резултат с частното си Кавазаки и стъпи на подиума за първи път след почти двегодишно прекъсване.

Третото стъпало на почетната стълбичка остана за стартиралия от полпозишън – Дани Педроса, който успя да отнеме третата позиция от съотборника си в тима на Репсол Хонда – Андреа Довициозо, като това се случи само един завой преди финала.

Състезанието се превърна в кошмар за световния шампион Валентино Роси,  който смени мотоциклета си три пъти по време на надпреварата, претърпя катастрофа и дори бе наказан с минаване през бокса, заради превишена скорост в питлейна. Така в крайна сметка той финишира последен.

Австралийците Кейси Стоунър с Дукати и Крис Вермюлен със Сузуки останаха съответно пети и шести, като с този резултат Стоунър в момента си дели втората позиция в генералното класиране с Роси.

След тях се наредиха ветераните Колин Едуардс (Монстер Ямаха Тек3) и Лорис Капироси (Ризла Сузуки).

Добро представяне показа днес Съотборника на Едуардс – Джеймс Тосланд, който финишира девети – една позиция пред каращия заводски подготвен мотоциклет на Хонда – Тони Елиас (Сан Карло Хонда Грезини).

Така в момента генералното класиране се оглавява от Хорхе Лоренцо, който има 66 точки, като обаче преднината му пред Роси и Стоунър е само една точка. Следващият кръг от мотоциклетната Гран при ще се проведе на домашната писта на Валентино Роси – Мугело в Италия.

Ето и пълното класиране от днешното състезание за голямата награда на Франция на пистата Льо Ман:

1.Хорхе Лоренцо,  Fiat Yamaha Team 47’52.678
2. Марко Меландри, Hayate Racing Team + 17.710
3. Дани Педроса, Repsol Honda Team + 19.893
4. Aндреа Довициозо, Repsol Honda Team + 20.455
5. Кейси Стоунър, Ducati Marlboro Team + 30.539
6. Крис Вермюлен, Rizla Suzuki MotoGP + 37.462
7. Колин Едуардс, Monster Yamaha Tech 3 + 40.191
8. Лорис Капироси, Rizla Suzuki MotoGP + 45.421
9. Джеймс Тосланд, Monster Yamaha Tech 3 + 50.307
10. Tони Елиас, San Carlo Honda Gresini + 53.218
11. Aлекс де Анджелис, San Carlo Honda Gresini + 53.550
12. Ники Хейдън, Ducati Marlboro Team + 56.647
13. Юки Такахаши, Scot Racing Team MotoGP + 56.688
14. Ранди Де Пюние, LCR Honda MotoGP + 1’11.299
15. Николо Канепа, Pramac Racing + 1’15.385
16. Валентино Роси, Fiat Yamaha Team + 2 обиколки

Мика Калио, Pramac Racing – не се класирва