Начало MotoGP News Хорхе Мартин на полпозишън в Катар

Хорхе Мартин на полпозишън в Катар

572
0
Хорхе Мартин
Хорхе Мартин, снимка Прамак

Хорхе Мартин спечели квалификацията за Гран при на Катар в MotoGP. Това е първи кръг от сезон 2022 в кралския клас. На пистата Лосаил пилотът на Прамак Дукати записа най-бързата обиколка за 1:53.011. Втори на 187 хилядни финишира Енеа Бастианини от тима на Грезини Дукати. Последното място на първа редица бе заето от пилота на Хонда Марк Маркес. Това бе втори пореден полпозишън за младия испанец на трасето край Доха.

Драмите започнаха още в първия сегмент в квалификацията. Световният шампион Фабио Куартараро трябваше да вземе участие в тази сесия след като изпадна от топ 10 след първите три свободни тренировки.

Йохан Зарко, Брад Байндър и Куартараро бяха основните претенденти за местата, които дава право за участие в Q2. Съотборникът на Хорхе Мартин направи феноменална бърза обиколка и излезе начело. Малко след това постижението му бе изтрито поради преминаване извън очертанията на пистата.

След изтичането на времето Брад Байндър и действащият световен шампион се класираха на първите две позиции. Първи под чертата остана Зарко, следван от Мигел Оливейра с КТМ и Марко Безеки от тима на VR46 Дукати. Италианецът бе и най-бързият сред новобранците в MotoGP. Зад него финишираха Такааки Накагами (LCR Хонда), Лука Марини (VR46 Дукати), Алекс Маркес (LCR Хонда), Маверик Винялес с Априлия и Андреа Довициозо (RNF Ямаха). Трикратният вицешампион продължаваше да има затруднения с мотора на японците.

Последните позиции на стартовата решетка отново бяха заети от новобранци. Първи бе Фабио ди Джанантонио (Грезини Дукати), пилотите на КТМ Теch 3 Реми Гарднър и Раул Фернандес, а 24-тата позиция зае Дарън Байндър с втората сателитна Ямаха.

Първото най-добро време в Q2 записа Марк Маркес. Испанецът се движеше много добре с напълно обновения мотоциклет на Хонда. След преполовяване на сесията Джак Милър бе начело, следван от Маркес и Мартин.

Вицешампионът Франческо Баная също бе в борбата за полпозишъна. Италианецът записа най-добро време, но бе изместен от по-големия брат Маркес, който се движеше във въздушната му струя.

Междувременно пилотите на Ямаха продължаваха да изпитват огромни затруднения. Куартараро и Морбидели не успяваха да стигнат до челната петица. Същото се отнасяше и за състезателите на Сузуки, които загубиха скорост спрямо вчерашния ден, когато Алекс Ринс бе с най-доброто време.

В последните секунди на първата квалификация за сезон 2022 Хорхе Мартин започна обиколка с червени сектори. Пилотът на Прамак Дукати се възползва и от въздушната струя на Пол Еспаргаро. В крайна сметка той записа първи полпозишън за тази година. Зад него изненадващо се класира Енеа Бастианини, който използва миналогодишен мотор на Дукати. Третото място отиде при Марк Маркес.

На втора редица завършиха Джак Милър с Дукати, Алейш Еспаргаро (Априлия) и Пол Еспаргаро с Хонда. Третата редица бе заета от Брад Байндър (КТМ), Жоан Мир (Сузуки) и Франческо Баная (Дукати). Последните три позиции бяха съответно за съотборникът на Мир Алекс Ринс, както и заводските пилоти на Ямаха Фабио Куартараро и Франко Морбидели.