Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хорнер: Балансът на Уебър потвърждава класата на Фетел

Хорнер: Балансът на Уебър потвърждава класата на Фетел

26
0
Кристиан Хорнер,Себастиан Фетел

Освиркванията, с които Фетел бе посрещнат след убедителните си победи бяха доста неприятни както за самия световен шампион, така и за неговия отбор. И докато в Италия те бяха разбираеми, защото феновете на Ферари искат да виждат свой пилот на най-високото стъпало на стълбицата, то извън Апенините те бяха изненадващи. Въпреки тях обаче тим шефът на Ред Бул, Кристиян Хорнер не се притеснява и не вярва, че популярността на неговия пилот би се повишила, ако премине някой ден при италианците.

„Има достатъчно пилоти, които са станали легенди и без да карат за Ферари“, обяснява Хорнер пред Шпорт Билд. „Джеки Стюърт спечели своите титли за Тирел, Сена за Макларън. Джим Кларк пък е легенда на Лотус. И никой не се интересува от факта, че те не са карали за Ферари.

За мен Себастиян вече е на едно ниво с Хуан Мануел Фанджо, Джим Кларк, Джеки Стюърт, Аертон Сена, Ален Прост и Михаел Шумахер. Мисля, че той стои доста добре в компанията на тези момчета – най-добрите за всички времена.“

Аргументът, че Фетел печелел титлите си единствено заради качествата на конструираните от Ейдриян Нюи коли, е несериозен според Хорнер. Самият факт, че Марк Уебър със същата кола не е ставал дори вицешампион според англичанина подчертава качествата на шампиона.

„Себастиян е победил през този сезон в квалификациите Марк 14 пъти и е постигнал девет победи. Ако ставаше дума само за колата, щяхме да сме първи и втори в класирането при пилотите, а ситуацията не е такава. Преди идването на Себ в отбора Марк бе смятан за бъдещ световен шампион и много бърз в квалификацията. Той продължава да е чудесен състезател, но резултатите му отстъпват на тези на съотборника.

През втората половина на 2008 г. Торо Росо разполагаха със същата техника като нас. И тогава те бяха по-бързи. Най-голямата разлика правеше Себастиян. Той настройваше колата по начин, на който ние не бяхме способни.“

Според Хорнер, няма смисъл германецът да бъде обвързван с дългосрочен договор, за да се подсигури, че няма да бъде привлечен от друг отбор. Според него основното е в доверието и уважението и сравнява това взаимоотношение с брака.

„Разбира се, ние бихме били щастливи, ако имаме дългосрочен договор със Себастиян. Но мога да ви кажа: Един договор е безсмислен ако няма взаимно доверие и респект. Нашият контакт е изпълнен с любов, доверие и уважение.“