Начало Избрани Хорнер: Би било невероятно F1 да се състезава в Ню Йорк

Хорнер: Би било невероятно F1 да се състезава в Ню Йорк

550
0
Ню Йорк и Ред Бул
Ню Йорк, снимка Ред Бул Контент Пуул

Кристиан Хорнер поиска F1 да се състезава в Ню Йорк. Шефът на Ред Бул подкрепя идеята за четвърто състезание в САЩ, което да бъде по улиците на мегаполиса.

F1 направи завръщането си в Щатите през 2012 г. Домакин на състезанията бе Circuit of the Americas (COTA), разположена край град Остин. Трасето бе ексклузивното място на провеждане на стартове от Формула 1 до края на 2021 г.

Миналата година F1 започна експанзията си в Съединените щати. В началото на май се проведе първата в историята на шампионата Гран при на Маями. Събитието се проведе на чисто новия аутодром, разположен край Хард Рок Стейдиъм.

В края на сезон 2023 ще има и старт в Лас Вегас, който ще се проведе на нова улична писта, преминаваща по булеварда „Лас Вегас Стрип.“ Така F1 ще има цели три старта на територията на Щатите.

Собствениците на F1 Либърти Медия се възползваха добре от експоненциалния растеж на състезанията за Гран при в САЩ. Голямата популярност на спорта до голяма степен е стимулирана от успеха на документалния сериал на Нетфликс Drive to Survive.

Миналата седмица Ред Бул представи разцветката на новия си болид в известния нюйоркски клуб за класически автомобили в Манхатън. Там бе обявени и бъдещото партньорство на австрийския тим с Форд. Дъщерният екип Алфа Таури също ще покаже оцветяването на своя автомобил в Ню Йорк.

Миналата седмица Хорнер заяви, че не би имал нищо против F1 да разшири присъствието си в САЩ и да има още едно състезание. Шефът на Ред Бул  посочи Ню Йорк като потенциално „невероятно“ място за световния шампионат.

„Би било невероятно F1 да се състезава в Ню Йорк. Лично аз вярвам, че състезанията в големите градове в САЩ са наистина вълнуващи“, каза Хорнер.

„Едно състезание тук, в Голямата ябълка би бил огромно зрелище“, добави шефът на Ред Бул.

„Никога не можеш да кажеш никога. Имаме и други северноамерикански състезания. Вярвам, че със сигурност има търсене за тях, така че защо не? Радвам се, че интересът към F1 в САЩ е толкова голям през последните години.“

„Имаме щастието да се състезаваме на страхотни места, независимо дали става въпрос за уличното трасе в Маями, или за пистата в Остин. Гран при на Лас Вегас също ще бъде абсолютно лудо събитие.“

За съжаление мечтата на Хорнер едва ли ще се осъществи.  През годините бяха подготвени множество проекти за свързване на Ню Йорк и F1. В крайна сметка те така и не се осъществиха, до голяма степен поради почти невъзможните практически и логистични предизвикателства, свързани с изграждането на писта в Манхатън.

Преди десет години местните промоутъри, подкрепени от тогавашния шеф на F1 Бърни Екълстоун, измислиха план за организиране на състезание в Ню Джърси. Проектът бе оглавяван от медийния магнат Лео Хиндери-младши. Той дори стига до подаване на всички необходими заявки за включване в календара за 2014 г. Но в крайна сметка дългосрочните финансови затруднения, свързани с неговата организация, както и липсата на инвестиции принудиха организаторите да се откажат от тази идея.

Миналата година главният изпълнителен директор на Либърти Медия Грег Мафей разкри, че кметът на Ню Йорк Ерик Адамс е предложил островите Рандълс и Уордс като място за провеждане на Гран при.

От Либърти Медия учтиво са отказали предложението след като са преценили, че локацията в тази част на Ню Йорк е крайно неподходяща за старт от F1.

„Реалността е такава, че уличните състезания на място като Ню Йорк са просто много, много трудни. Ню Йорк е чудесно място, но не вярвам, че ще затворят Сентръл парк заради нас“, каза Мафей.