Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хорнер: DAS показва, че трябва бързо да бъдат затворени дупките в правилата

Хорнер: DAS показва, че трябва бързо да бъдат затворени дупките в правилата

3554
0
Мерцедес 2020 тестове
снимка: Майкъл Потс

Системата DAS показва, че трябва бързо да бъдат затворени дупките в техническите правила. Това смята спортният директор на Ред Бул Кристиан Хорнер.

Иновативната кормилна уредба на Мерцедес бе централна тема на разговор по време на първите предсезонни тестове в Барселона. Смята се, че тя дава по няколко десети на обиколка по-добро време. Според Хелмут Марко и Ейдриън Нюи от Ред Бул тя не е легална.

Изглежда в Мерцедес са получили одобрението от ФИА относно системата. Техническият директор Джеймс Алисън заяви, че в тима нямат притеснения относно нейната легалност. Според Хорнер обаче правилата трябва да са по-ясно дефинирани, за да не могат да бъдат интерпретирани по различни начини.

„Мисля, че ФИА трябва да вземе мерки и да затваря бързо дупките в правилата, каза Хорнер пред racefans.net. – Ако вземете системата DAS например, тя е иновативна и умна, като има аргументи „за” и „против” нея. Но неизбежно тя ще доведе до разходи за отборите, които изберат да я използват.”

Няколко отбора вече обявиха, че няма да развиват свои версии на DAS заради големите инвестиции, които тя изисква, и сложността й. Според Хорнер промените в правилата за 2021 г. изглежда няма да откажат тимовете от това да развиват тазгодишните си коли и да вкарват иновации.

„Зависи какво подобрение в скоростта ти носи даденото ново нещо, обясни Хорнер. – Можеш да го развиеш дори за период от 12 месеца, ако то ти носи големи ползи. Това е като F-duct и двойните дифузьори.”

От следващия сезон системата DAS няма да бъде легална според правилата. Но тя може да донесе решаващо предимство на Мерцедес тази година.