Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Системата на Мерцедес няма да бъде легална за 2021 г.

Системата на Мерцедес няма да бъде легална за 2021 г.

4218
0
Люис Хамилтън
снимка: Майкъл Потс

Системата DAS на Мерцедес, която бе изпробвана за първи път на тестовете на Каталуня, няма да е легална за следващия сезон според правилата. Тя бе използвана в колата на тима вчера и предизвика много коментари и подозрения относно нейната легалност.

Съветникът на Ред Бул Хелмут Марко каза, че DAS не отговаря на правилата. Съмнения относно нейната легалност изрази и техническият директор на тима Ейдриън Нюи. Според говорител на ФИА обаче тя спазва регулациите, но все пак от федерацията следят ситуацията.

Техническият директор на Мерцедес Джеймс Алисън заяви, че тимът от Бракли не се притеснява относно легалността на DAS. Той обясни, че екипът я е разработил след предварителни разговори с ФИА.

За следващия сезон обаче нейното използване няма да е позволено. В член 10.5 от техническите правила за 2021 г., които бяха публикувани миналата година, е написано, че всякакви промени в ъгъла на управляващите колела могат да бъдат направени само чрез въртене на волана наляво или надясно. А при DAS сходимостта на колелата се променя при избутване и издърпване на волана.

В тази връзка Хамилтън заяви, че няма притеснения относно безопасността на системата, а просто се опитва да я разбере и използва по-добре. Фетел обаче бе на друго мнение. Според него тя създава проблеми, защото движенията на пилотите се усложняват.