Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хорнер: Достатъчно е някой журналист леко да сръчка Марко и се получава...

Хорнер: Достатъчно е някой журналист леко да сръчка Марко и се получава цветисто заглавие. Той е кошмар за пиарите ни

2233
0
Хелмут Марко, Кристиан Хорнер
Хелмут Марко и Кристиан Хорнер; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Хелмут Марко е истински кошмар за пиарите на Ред Бул, коментира Кристиан Хорнер изявите на съветника на тима от Милтън Кийнс. Английският мениджър формално ръководи отбора, но често се твърди, че 80-годишният австриец е де факто шефът на екипа. Марко бе изключително близък с Дитрих Матешиц и бе получил от австрийския милиардер картбланш за създаването, развитието и работата на Ред Бул и Торо Росо/Алфа Таури във Формула 1. Той е начело и на академията за млади пилоти.

„Отдавна познавам Хелмут. За първи път се срещнахме през 1996 г. Тогава аз търсех да купя каравана за отборите си във Формула 3000 и Формула 2. Хелмут е бил страхотен пилот и винаги, винаги много прям“, припомни Хорнер историята за това как се е срещнал за първи път с Марко.

„Хелмут е истински кошмар за пиарите ни. Стига само някой журналист да го сръчка съвсем леко и си изпуска нервите, от което се ражда някой цитат за цветисто заглавие“, продължи Хорнер

„Той просто казва нещата с истинските им имена. Ще ви заяви точно това, което мисли. В това отношение Хелмут много прилича на Ники Лауда. Те са от едно и също поколение и са близки като характери. Отнасям се към Марко с огромно уважение. Много е свършил през изминалите години. Вече е на 80, а още се стреми към съвършенство“, каза още англичанинът.

Присъствието на Марко в Ред Бул обаче може да се окаже проблем. Твърди се, че ФИА проверява точно какъв пост заема австриецът, с коя компания има договор и какво възнаграждение получава. Ред Бул отново бе споменат сред тимовете, които може би са нарушили бюджетния лимит за 2022 г. заедно с Мерцедес, Астън Мартин и Алпин. Ако подобно нещо бъде установено, това би било второ поредно нарушение на финансовите правила от страна на тима от Милтън Кийнс. Предишното коства на отбора глоба от $7 млн. и 10% намаление на времето за работа в аеродинамичния тунел.