Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хорнер иска Алонсо за съотборник на Верстапен догодина, вече е говорил с...

Хорнер иска Алонсо за съотборник на Верстапен догодина, вече е говорил с Бриаторе?

7219
0
Фернандо Алонсо, Макс Верстапен
Фернандо Алонсо и Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Кристиан Хорнер иска да вземе Фернандо Алонсо в Ред Бул и вече е разговарял за това с Флавио Бриаторе. Идеята при това била двукратният световен шампион да е съотборник на Макс Верстапен на мястото на Серхио Перес. Информацията е на немския уебсайт f1-insider.com.

Според публикацията Хорнер в момента можел да прави каквито планове иска благодарение подкрепата на притежаващия 51% от компанията Ред Бул Чалерм Йоовидя. При това положение 50-годишният английски мениджър на тима от Милтън Кийнс нямал никакво желание да избира между пилотите в академията на отбора, състезателите на Виза РБ Юки Цунода и Даниел Рикиардо и резервния пилот Лиам Лоусън.

Макс и Йос Верстапен вече знаели за намеренията на Хорнер. Разговорите с Алонсо пък били в напреднал стадий. Хорнер водел дискусии с Флавио Бриаторе. Бившият шеф на Бенетон и Рено в F1 не е мениджър на Алонсо, но все още участва в кариерата му. Бриаторе се видя по-рано тази година и с Тото Волф от Мерцедес

Това не е първи опит на Хорнер да привлече Алонсо в Ред Бул. Първият път е в края на 2008 г. Тогава англичанинът и Хелмут Марко се срещат с мениджмънта на двукратния световен шампион и му предлагат двегодишен договор. Фернандо искал контракт само за един сезон.

„Ние му казахме, че споразумението или ще е за две години, или няма да подпишем. Тогава той не пожела да се присъедини към нас“, разказа Хорнер години по-късно.

„В средата на 2009-та се свързаха с мен с въпроса дали може да дойде в този момент, защото мислеха, че ще е в състояние да спечели шампионата с колата, която имахме тогава. Няколко години по-късно – през 2011-та или 2012-та – водихме още един разговор на задната седалка на една Алфа Ромео на летището в Спа. Но така или иначе сериозната дискусия бе първата.“

Смята се, че Хорнер е искал Алонсо да стане съотборник на Себастиан Фетел за сезон 2014 на мястото на Марк Уебър. Тогава обаче Марко и Дитрих Матешиц го спират. Съекипник на Фетел за 2014-та става Даниел Рикиардо.

„Алонсо не пасва на нашата философия“, заявява Марко през 2013 г. „Пилотите в Ред Бул Рейсинг ще са младежи от академията ни.“

Дори да е само слух, предполагаемият нов опит на Хорнер да привлече Алонсо би могъл да се възприеме като отговор на реакциите на семейство Верстапен по време на скандала около шефа на тима от Милтън Кийнс. Йос Верстапен призова в почти прав текст за оставката на англичанина. Освен това заяви, че в отбора ще цари напрежение, докато Хорнер е начело. Макс Верстапен пък в нито един момент не подкрепи ръководителя на тима си. Когато обаче се появи възможност Хелмут Марко да бъде изхвърлен, трикратният световен шампион веднага бе категоричен, че неговото бъдеще в Ред Бул зависи от присъствието на австриеца в екипа.