Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хорнер каза, че скандалите в Ред Бул нямат връзка с напускането на...

Хорнер каза, че скандалите в Ред Бул нямат връзка с напускането на Нюи и че конструкторът мрази измененията на регламента

3421
0
Кристиан Хорнер, Ейдриан Нюи
Кристиан Хорнер и Ейдриан Нюи; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Кристиан Хорнер настоя, че скандалите в и около Ред Бул няма връзка с напускането на Ейдриан Нюи. Новината, че прочутият английски конструктор ще си тръгне от отбора, в който изкара почти 20 години, бе придружена от множество анализи. Във всички тях се повтаря, че една от основните причини Нюи да си тръгне е скандалът, който тръгна от поведение на Хорнер към жена от тима, която е била личен асистент и на двамата. Впоследствие се оказа, че става дума за битка за власт в Ред Бул. Ситуацията публично утихна след няколко срещи на ръководствата, но се смята, че проблемите не са разрешени.

„Ейдриан достигна момент, в който отборът е в страхотна форма – екипът е на много високо ниво. И той чувства, че сега е точното време да се оттегли, да си вземе почивка. Ще продължи да работи по RB17, но почувства, че сега е моментът да си почине“, заяви Хорнер в Маями.

На въпроса дали скандалите и разправиите в и около Ред Бул са свързани с решението на Нюи да си тръгне Хорнер бе категоричен: „Не, абсолютно не“.

„Мисля, че той вървеше към настоящия момент от известно време. Преди 12 месеца имаше дискусия, че може би е време Ейдриан да помисли да се поотдръпне. Така че идеята е в съзнанието му от известно време, а ние имаме план за ситуацията. И какъв по-добър момент от този, в който се намираме в такава форма като тази от последните сезони.“

„Ейдриан отстъпва настрани. Не напуска компанията, а проекта за Формула 1, и то точно, когато сме на върха. За нас ще е много тъжно да го видим да си тръгва. Той бе огромна част от екипа ни през последните почти две десетилетия. Тъжни ще сме, но същевременно шоуто продължава“, каза още Хорнер.

Ейдриан Нюи е част от отбора на Ред Бул на практика през цялата история на тима. Той отиде в Милтън Кийнс през 2006 г., а отборът бе основан и започна участието си в Гран при през 2005-та. Всички успехи са постигнати с негови болиди. Повече от 10 години обаче той не посвещаваше цялото си време на Формула 1. През последните дни имаше дори изявления – като това на Макс Верстапен, намекващи, че Нюи не е вършил напоследък кой знае какво. В казаното от Хорнер в Маями също има елемент, който е в директно противоречие с елемент от интервюто на конструктора.

„Иронията е, че той винаги е мразел всяка една промяна на правилата“, заяви Хорнер. „А тези за 2026 г. са уникални, защото са и за шаситата, и за двигателите. Разбира се, всичко е различно в настоящия свят с бюджетните ограничения и рестрикциите на ресурсите.“

В своята изява пред камерите Нюи посочи, че промените в правилата наистина му доставят удоволствие.

Хорнер заяви също така увереността си, че напускането на Нюи няма да доведе до „изтичане на мозъци“ от Ред Бул. Той посочи, че основните хора в техническия екип са с дългосрочни договори.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FORMULA 1® (@f1)