Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хорнер казал на Перес: Бореше се за лидерството в домашното си състезание....

Хорнер казал на Перес: Бореше се за лидерството в домашното си състезание. Нямаше да си пилот, ако не бе опитал

5724
0
Серхио Перес, Кристиан Хорнер
Серхио Перес и Кристиан Хорнер; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Кристиан Хорнер се постарал да успокои Серхио Перес след отпадането от домашното му състезание на Аутодромо Ерманос Родригес. Мексиканският пилот се удари с Шарл Льоклер след старта. Успя да стигне до бокса, но не и да продължи в надпреварата.

„Бях изключително разочарован да видя Чеко да отпада в първия завой. Той направи вероятно най-добрия си старт през сезона“, посочи Хорнер.

„Беше изтеглен от три коли пред него и влезе в кривата с огромна скорост. И човек не може да го укорява за станалото. Това бе домашното му състезание – искаше да опита да поведе. Според мен бе състезателен инцидент, защото няма как три болида един до друг да минат през завоя. Очевидно е, че Шарл нямаше къде да отиде. Така че ситуацията бе изключително разочароваща за Чеко и феновете му. Аз точно от нещо такова се страхувах преди надпреварата.“

„Моментът бе тежък за него. Случи се пред неговите фенове. Затова бе толкова емоционално. Казах му: „Бореше се за лидерството в домашното си състезание. Нямаше да си пилот, ако не бе опитал““, каза още Хорнер

Според шефа на Ред Бул Перес имал достатъчно скорост, за да се класира на подиума ако не бе инцидентът му в началото на състезанието.

Макс Верстапен, който спечели Гран при на Мексико, заяви, че разбира маневрата на съотборника си и желанието на Перес да напредне пред родна публика.

„Напълно ми е ясно. Видях повторението и мисля, че можеше да остави малко повече място. Но от друга страна, ако такава маневра проработи, отстрани изглежда изумително“, коментира Верстапен.

Хелмут Марко се въздържа от критики към Перес. Той също каза, че мексиканският пилот е щял да е на подиума, ако бе останал в състезанието.

„Имаше възможност, той бе от външната страна, Льоклер – от вътрешната. Беше състезателен инцидент. Никой не може да бъде укоряван за това. Жалко обаче, тъй като загубихме 19 точки спрямо [Люис] Хамилтън. До първата обиколка на състезанието Перес правеше страхотно представяне и съм убеден, че щеше да е на подиума“, каза Марко.