Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хорнер: Много неща от шампионата остават неизвестни дори за медиите

Хорнер: Много неща от шампионата остават неизвестни дори за медиите

3096
0
Люис Хамилтън, Макс Верстапен, Ред Бул, Мерцедес
Люис Хамилтън и Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Много неща от борбата между Ред Бул и Мерцедес остават неизвестни за медиите и публиката на Формула 1, заяви Кристиан Хорнер. Шефът на тима от Милтън Кийнс сподели, че сезон 2021 е бил феноменална година за екипа, каквато едва ли някой от отбора е вярвал в края на 2020-та година, че ще има.

„Ситуацията бе невероятно натоварена и на пистата, и извън нея. Създадохме нова компания – за задвижващи системи – и страшно много талантливи хора от Мерцедес дойдоха да работят при нас. Имаше безумно лобиране, особено в началото на годината по отношение легалността на правилата преди новия сезон. Наистина много неща остават неизвестни дори за медиите. Беше натоварено и трудно. Мисля, че през този сезон научих, че всичко е възможно. Ако някой ни бе казал след доминацията на Мерцедес през 2020 г. с най-силната им кола, че в Абу Даби след 22 надпревари ще сме с равни точки в шампионата при пилотите и все още ще имаме някакъв шанс за конструкторската титла – макар и малък – не мисля, че някой щеше да ви повярва.“

„Всичко щяхме да дадем, за да сме в такава позиция. Според мен миналият сезон демонстрира, че ако вярваш в нещо, разполагаш с точните хора и натискаш на максимум, можеш да постигнеш невероятни неща“, заяви Хорнер.

„Трябва да сме много благодарни и на Хонда. Съжаляваме, че трябва да се сбогуваме с тях. Човек се учи цял живот, но според 2021-ва бе феноменална година за целия ни отбор, партньорите и пилотите ни“, допълни шефът на Ред Бул.

Главният инженер на отбора Пол Монахан посочи като основно разочарование за екипа това, че не спечели титлата при конструкторите.

„Ако ни попитате с какво се гордеем най-много, то ще отговоря усилията, вложени в създаването на конкурентоспособен автомобил за сезон 2021. Тази кола не просто спечели много надпревари, а бе бърза и надеждна от самото начало на шампионата. Ако говорим за разочарование, то най-много ни огорчи, че не успяхме да вземем конструкторската титла. В професионалния спорт неправилно се говори, че някой нещо заслужава – всички резултати си ги изработваме“, обясни Монахан.

Работата във Формула 1 не спира и пилотите не са изключение. След кратка ваканция постепенно те се завръщат към подготовката си. Някои състезатели ползват симулатори и вкъщи – един от тях е Макс Верстапен. Този уикенд обаче той ще участва във виртуалните 24 часа на Льо Ман като част от Тийм Редлайн. Нидерландецът ще е в екипаж с Феликс Розенквист, Макс Бенеке и Аце Керкоф. Сред останалите участници са Фернандо Алонсо, Хуан Пабло Монтоя, Оливър Роуланд, Фелипе Другович, Том Дилман, Луис Делетрас и т.н.

Верстапен заяви, че усилието да върви редом с някои от най-добрите симпилоти в света има реални ползи за него

„Така поддържам форма. Просто продължавам да тествам себе си, а тези момчета са страшно бързи! Много е интересно да ги наблюдаваш, тъй като нямат реален опит в автомобил, но някак си правят всичко така, както трябва. На симулатора момчетата са мярката за сравнение и трябва да натискам, за да стигна лимита. Обичам изпитанията, да уча нови неща и все още опитвам да постигна подобрение у себе си, така че всичко това ми помага в реалния живот“, обясни Верстапен.