Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Според Монтоя F1 ще спечели нови фенове след драматичния финал на сезон...

Според Монтоя F1 ще спечели нови фенове след драматичния финал на сезон 2021 в Абу Даби

1448
0
Хуан Пабло Монтоя
Хуан Пабло Монтоя; снимка: Индикар

Хуан Пабло Монтоя очаква F1 да спечели много нови фенове след драматичния финал на сезон 2021 в Абу Даби. Според бившия пилот на Уилямс и Макларън битката между Верстапен и Хамилтън е повишила гледаемостта на спорта. Въпреки това колумбиецът постави под въпрос справедливостта на някои от взетите решения по време на надпреварата. 

Малко преди прибирането на колата на сигурността Майкъл Маси позволи на изостаналите автомобили между Макс и Люис да минат напред. Така нидерландецът се залепи зад седемкратния световен шампион и го изпревари в последната обиколка. Този скандален ход донесе първата титла на Верстапен и голямо разочарование за Хамилтън и екипа на Мерцедес. Все пак германците спечелиха титлата при конструкторите, което бе като утешителна награда след загубената битка при пилотите. Монтоя заяви, че Верстапен има твърде агресивен характер и стюардите са били твърде благосклонни към него през цялата година.

„Състезателният директор се опита да направи наистина добро шоу в края на състезанието. Хората, които не следват спорта, трябва да видят това невероятно състезание и страхотния финал в него. Така могат да бъдат привлечени нови фенове“, каза Монтоя.

„В края на деня това е голямата картина и хората ще обърнат повече внимание на F1“.

Хуан заяви, че начинът, по който са взети решенията, ще предизвика известни притеснения у тези, които участват в шампионата.

„Ако участвате в F1 или сте пилот, имате много въпроси. Видяхте много състезатели да казват „Защо? Какво става тук? Защо се преместват само колите между първите двама? Защо не всички не заемем правилните си позиции?“. Така че стюардите направиха компромис, само за да направят добро шоу в края на състезанието. Честно казано не трябваше да го правят. За съжаление сториха точно това и Ред Бул напълно се възползваха от това и свършиха невероятна работа“.

Монтоя изказа мнението си и относно промените в правилата през 2022. Тогава автомобилите трябва да останат почти толкова бързи, но дизайна им ще бъде променен с цел по-близки разлики между пилотите. Преминаването от аеродинамична философия към такава с повече притискане към земята означава по-малко турболентен въздух. Също така джантите и гумите на Пирели ще са по-големи с няколко инча. 

„Колите ще изглеждат страхотно с новите колела. Всички очакват състезанията да станат много по-добри. Очаква ни невероятно първенство ако това нещо се случи. Надявам се новите правила да позволят болидите да са по-близо един до друг. Наистина очаквам с нетърпение старта на новия сезон. Според мен 2021 донесе повече внимание върху F1 и бяха привлечени повече фенове“, завърши Хуан Пабло Монтоя.