Начало Избрани Хорнер: Напускането на Фелоус даде възможност за развитие на други наши инженери

Хорнер: Напускането на Фелоус даде възможност за развитие на други наши инженери

1615
0
Кристиан Хорнер
Кристиан Хорнер; снимка: Андро Дюлгерян

Кристиан Хорнер заяви, че напускането на Дан Фелоус не е било чак толкова голям удар за неговия екип. Шефът на Ред Бул вярва, че това е дало възможност да други инженери в тима да блеснат и да свършат невероятна работа.

Фелоус официално напусна Ред Бул в началото на миналата година. В момента британският специалист е технически директор на Астън Мартин след като наследи на този пост Андрю Грийн. Фелоус има и основна заслуга за сериозния скок напред на британския отбор от началото на сезон 2023 в F1.

Напускането на Фелоус предизвика голям спор между Ред Бул и Астън Мартин. Отборът от Милтън Кийнс се опита да усложни максимално преместването на бившия си служител в Силвърстоун. Ред Бул дори заведе съдебен процес в опит да блокира Фелоус да отиде в Астън Мартин.

Преди малко повече от годината двата отбора се разбраха по този въпрос. По този начин Фелоус вече ръководи технически отдел на базирания в Силвърстоун отбор. В същото време Ред Бул не назначи пряк заместник на британския аеродинамик и разпредели задължението му на други хора.

Наскоро Хорнер заяви, че Ред Бул не страда чак толкова от лисата на Фелоус. Той дори е на мнение, че отделът за проектира и развойна дейност в Милтън Кийнс е по-силен от всякога.

„В Обединеното кралство има седем отбора в радиус от 50 мили, така че неминуемо ще има конкуренция“, сподели Хорнер пред Sky Sports. „В историята на Ред Бул сме имали много ниско текучество на кадри. Хубаво е, че сме дали шанс на талантите да се развиват и да постигат велики неща дори когато отидат в други отбори.“

„Напускането на Фелоус даде възможност за развитие на други наши инженери. Честно казано се радваме, че той върши толкова добра работа в Астън Мартин“, заяви Хорнер. „Но в същото време екипът, с който разполагаме сега, е дори по-силен от този, с който разполагахме преди години. Винаги гледаме да се развиваме и да гледаме напред“, добави шефът на Ред Бул.

Австрийският отбор отново е на върха в F1. Това се дължи най-вече заради Ейдриън Нюи. Техническият гуру отново създаде автомобил, който е с класи над тези на съперниците.

През последните години Нюи се занимаваше с редица странични проектор на австрийската компания. Въпреки всичко британският инженер има сериозна заслуга за възхода на Ред Бул след влизането на новите технически правила през 2022 г.

Миналата седмица Хорнер даде да се разбере, че Нюи ще остане в Ред Бул още дълго време. Той отхвърли всякакви слухове, свързани с напускането на 64-годишния инженер.

„Нюи ще бъде в Ред Бул още дълго време. Това е нещо, което мога със сигурност да гарантирам. Да, в този падок винаги ще има слухове, но не трябва да забравяме, че това е нормално за F1“, добави шефът на Ред Бул.