Начало Избрани Хорнер: Необходими са промени в DRS зоните

Хорнер: Необходими са промени в DRS зоните

3151
0
Kристиан Хорнер
Кристиан Хорнер, снимка Ред Бул Контент Пуул

Кристиан Хорнер предлага F1 да направи промяна на местоположението на линиите за отваряне на системата DRS, за да се предотвратят игрите накотка и мишка“, които бяха наблюдавани в Джеда. В края на миналата седмица победителят Макс Верстапен и класиралият се на второ място Шарл Льоклер водиха вълнуваща битка в заключителните етапи на състезанието.

В стремежа си да предимство в надпреварата, двамата пилоти многократно използваха DRS в стратегически план, като последната дума имаше Верстапен. Нидерландецът изпревари своя съперник в последните обиколки и записа първи успех за сезон 2022 в F1.

Тактиката по време на тази битка, се състоеше в това лидерът да намали газта преди линията за откриване на DRS преди последния завой. Целта на този ход бе той да премине точката зад съперника си. Така той щеше да се възползва от системата за намаляване на челното съпротивление на старт-финалната права. Този трик бе използван както от Льоклер, така и от Верстапен.

Веднъж се получи, а при втория път той разбра, че спира много рано и тогава се получи малка бъркотия. Мисля, че беше забавно, каза пилотът на Ферари

Хорнер, че тактиката е излязла малко извън контрол, въпреки че Верстапен се възползва от нея, за да грабне победата в Саудитска Арабия.

Системата DRS е изключително мощна. Можеше да се види, че между пилотите се разиграва игра на котка и мишка, в която те всъщност спират до такава степен, че ускоряват в завоя, каза Хорнер.

„Необходими са промени в DRS зоните. Определено трябва да разгледаме и променим зоните, в които се използва тази система. Искаме да избегнем подобни ситуация в през следващите години.“

DRS вероятно ще остане незаменим инструмент за помощ при изпреварванията в F1 в близко бъдеще. Но шефът на Ред Бул вярва, че новите правила нас спорта изпълняват по впечатляващ начин целта си да създадат по-добри състезания.

Мисля, че новите правила ни карат да се много окуражени. В последните две състезания видяхме Шарл и Макс да се задминават около 10 пъти. Не сме виждали толкова близка и оспорвана борба през последните няколко сезона.“

Беше страхотно състезание, в което наблюдавахме още една фантастична борба между нашия отбор и Ферари. От извадката от двама души трябва да кажем, че това е голяма отметка в квадратчето за способността да следвате отблизо и да се състезавате колело до колело. Беше изключително. “