Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хорнер: Ограничението на бюджетите ще е невъзможно да се следи

Хорнер: Ограничението на бюджетите ще е невъзможно да се следи

598
0
Кристиан Хорнер
Кристиан Хорнер; снимка: Спас Генев

Кристиан Хорнер е убеден, че ограничението на бюджетите във Формула 1 ще е много трудно, ако не и невъзможно за контролиране. В интервю за британския вестник Телеграф шефът на Ред Бул отново сподели също така разочарованието си от тайното споразумение, сключено между Ферари и ФИА след разследването на задвижващата система на Скудерията за 2019 г.

„Това остави лош вкус в устата на хората. Най-трудното за справяне е липсата на прозрачност”, обясни Хорнер отношението си към договорката между тима от Маранело и федерацията

Ферари бе и даденият от него пример за трудностите по отношение проследяване на харчовете.

„Всеки има различни цели. В този бизнес отборите харчат каквото могат да си позволят. Като балон е: ако го стиснеш, въздухът се измества нанякъде. Ограничението на бюджетите е фалшива икономия и ще е невъзможно да се следи, защото всяка компания е различна. Счетоводството на Ферари е едно – и за серийните автомобили, и за Формула 1. Как, за Бога, ще разделиш това?”

Управляващият директор на F1 Рос Браун сподели пред Скай Спортс, че в спорта са постигнали съгласие за ограничение на бюджетите от 145 милиона долара догодина. Тепърва ще се преговаря с колко ще се намаляват харчовете през следващите сезони. Настоящата приоритетна цел е да се организира начало на сезона, като плановете са за първи старт в Австрия в началото на юли.

Състезанията са жизненоважни за отборите, потвърди и Хорнер

„Ако една година няма шампионат, то той ще изчезне изцяло. Работилите много близко до лимита отбори просто няма да оцелеят. Те разчитат на приходите, за да изпълнят ангажиментите си към промоутъра. Пропускането на цял сезон би нанесло непоправима вреда.”

Хорнер сподели още, че по време на изолацията от всичко най-много му липсва общуването с хората.

„Стараем се упорито да държим връзка. Аз съм крайно общителен. Във фабриката се старая да обиколя всички отдели, да поговоря с всеки. Много е различно да разчиташ на технологиите, за да го вършиш”, каза англичанинът.