Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Формира се фронт срещу F1 в Шпилберг

Формира се фронт срещу F1 в Шпилберг

2453
0
Ред Бул Ринг
пистата Ред Бул Ринг; снимка: Мерцедес

Виена. Истински фронт срещу идеите за провеждане на първите две състезания от новия сезон във Формула 1 в Австрия се формира през последните дни. Преговорите за провеждане на надпревари на 5 и 12 юли в Шпилберг вървят с пълна сила. Представителите на правителството и местните власти са зад проекта, който в голяма степен ще бъде финансиран от собственика на Ред Бул Дитрих Матешиц. Критиците обаче твърдят, че пристигането на Формула 1 ще изложи на риск от заразяване излишно много хора в провинция Щирия. В нея между градчетата Целтвег и Шпилберг е разположена пистата. Идеята на организаторите е надпреварите да се проведат пред абсолютно празни трибуни, но ще бъдат показани в цял свят. Това ще има важно значение за туризма в бъдеще, но според противниците на плановете не оправдава рисковете.

За да се проведат състезанията, ще бъде ангажиран персонал от най-малко 1500 човека

По-голямата част от тези хора ще пристигнат от Великобритания и Италия, което е първият голям риск според критиците. Независимо че на практика това ще е по-малко от половината персонал, обикновено пътуващ за състезанията във Формула 1, „това ще донесе голям риск за цялата област”. Твърдението е на Карл Арбесер, дългогодишен критик изобщо на провеждането на състезанието в Алпите.

„Хиляда души ще дойдат от страни, където броят на заразените е значително по-висок от този в Австрия. Каквото и да се твърди, някои от тези хора може да е заразен и да стигне до пистата и хотела. Не е гаранция дори това, че в страната ще може да се влезе само след отрицателен тест”, заяви Арбесер. Той твърди още в медиите, че с него са свързали вече доста загрижени жители на близкия по-голям град – Брук ан дер Мур. Те искат да защитава интересите им като политическо лице, за което обаче няма официално заявление от негова страна.

Епидемиологът Ева Шернхамер от Медицинския университет във Виена също подкрепи тезата, че влизането в страната на толкова хора носи риск

Тя каза, че е „препоръчително да се иска втори тест на всички, които влизат в държавата, нищо че разполагат с такъв, издаден в предходните 4 дни”, какъвто е планът.

„Би било препоръчително да поискате втори тест веднага, след като човекът е влязъл в страната. Може би ще е добре да има и комбинация от тестове и карантина”, коментира тя. „По принцип е най-добре да не се излиза и хората да си останат у дома, защото тогава рискът нещо да ти се случи е най-малък. Но от друга страна, ако това ще е първата стъпка и се справим, ще стане модел за това как да се организират събития от подобен мащаб.”

Според плановете, които продължават да се прецизират, целият персонал на Формула 1 ще пристигне с чартърни полети заедно с оборудването. Най-вероятно ще кацнат директно в Целтвег или в Грац, който е на 50 км. Всички ще трябва да имат отрицателни тестове за коронавирус, направени в предходните 4 дни. Екипите ще са разположени отделно един от друг и ще бъдат карани и връщани от пистата с бусове. На пистата няма да има моторхоуми.

Всички отбори ще бъдат настанени в залите на Падок клуба. Там гости, естествено, няма да има. Храната ще бъде осигурена от домакините и ще идва от близкия луксозен хотел на Матешиц при специални мерки за сигурност. В този хотел ще са настанени шефовете на спорта. Персоналът – маршали и охрана – също отново ще бъдат изследвани и под специален контрол. Всички от F1 ще стоят в хотелите си без да излизат в понеделник, вторник и сряда на следващата седмица преди в четвъртък да се върнат на трасето за второто състезание. Абсолютно плътна дистанция между екипите и местните хора, включително маршали, много трудно ще е възможна, но организаторите ще се опитат да я осъществят.