Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хорнер: Отговорността ни като отбор е да дадем и на двамата си...

Хорнер: Отговорността ни като отбор е да дадем и на двамата си пилоти един и същи шанс, една и съща кола

1116
0
Серхио Перес, Кристиан Хорнер, Макс Верстапен
Серхио Перес, Кристиан Хорнер и Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Отговорност на отбора на Ред Бул е да дава един и същи шанс и еднакви коли на пилотите си Макс Верстапен и Серхио Перес, заяви Кристиан Хорнер. Двамата състезатели на тима от Милтън Кийнс си размениха по една победа от началото на сезон 2023 във Формула 1. След Гран при на Саудитска Арабия една от основните обсъждани теми бе за отношенията помежду им и дали е възможно да се стигне до конфликт. Хорнер заяви, че конфликт има, но той е между двата шампионата – за пилоти и за конструктори. Във Формула 1 обикновено единият пилот в отбор получава по-голямата подкрепа, борейки се за титлата в първенството. За спечелването на короната при отборите обаче е необходимо и двамата състезатели да са на ниво и да печелят точки.

„Винаги има конфликт между двата шампионата. От класирането при отборите зависи разпределението на парите в спорта, какви са различните такси и т.н. Пилотският шампионат е индивидуален. Той носи престиж – особено за пилотите“, обясни шефът на Ред Бул.

„Според мен нашата отговорност като отбор е да дадем и на двамата си пилоти един и същи шанс, една и съща кола. След това всичко зависи от представянето им на писта. Ние разполагаме с двама страхотни състезатели в лицето на Макс и Серхио. Те се уважават достатъчно помежду си и очаквам това да продължи“, каза още Хорнер

„В момента се намираме на прекалено ранен етап от сезона. Списъкът е от 23 състезания, от тях са изминали Бахрейн и Джеда. Пистите се различават много помежду си. Убеден съм, че нещата ще са на приливи и отливи. Надяваме се да извлечем още малко представяне от колата“, допълни той.

В края на тази седмица предстои трети кръг от световния шампионат за 2023 г. – Гран при на Австралия.

„Нямам търпение за Австралия. Изживяванията там винаги са хубави, Мелбърн е чудесен град. От състезателна гледна точка обаче не е място, което се е отнасяло добре с нас през годините“, отбеляза Верстапен

„Пистата е страхотна. Има някои високоскоростни завои. Харесва ми да карам там. Надявам се сега да направим добър състезателен уикенд. Трябва да работим здраво и да сме с постоянно представяне. Отборът не е печелил в Австралия от 2011 г., така че да видим какво ще успеем да свършим ние“, добави нидерландецът.

Перес отбеляза, че е бил невероятно горд от отбора и представянето на всички в Джеда.

„Направих много стабилен уикенд, което бе една от целите ми за сезона – постоянство и през трите дни. От началото на състезателната година обаче са изминали едва две надпревари. Трябва да продължим да натискаме, за да поддържаме постигнатото от страхотния старт на сезона. Пистите в Бахрейн и Саудитска Арабия са много различни, а тази в Австралия ще е още едно предизвикателство за нас и колата ни. Имаме страхотно темпо и се трудим упорито, за да се справим и по отношение на издръжливостта. Началото на сезона бе страхотно, но няма да има никакво значение ако не поддържаме нивото достатъчно високо“, коментира Перес.