Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хорнер: Перес просто е много по-уверен

Хорнер: Перес просто е много по-уверен

1230
0
Кристиан Хорнер
Кристиан Хорнер; снимка: Виктор Алекян

Иван Тенчев, Маями. Шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер заяви на пистата в Маями, че най-голямата промяна у Серхио Перес през тази година е далеч по-голямата му увереност в колата и работата му с екипа.

„Със сигурност сезонът започна фантастично за Перес. Това е най-доброто начало за него изобщо – две победи, успех в спринта, второ и пето място и е наистина отличен“, заяви Хорнер

„Увереността е изключително важна във всеки спорт, а сега при него тя е в небето. Дава му допълнителна бързина и сила. Не мисля, че кара по различен начин или нещо подобно. Просто когато имаш увереност нещата, се получават. Този шампионат ще бъде маратон и ще има върхове и спадове по пътя си, сигурен съм. Но неговото предизвикателство, предизвикателството и за двамата пилоти, е да поддържат постоянство през цялата година. И със сигурност ще видите Ферари и Мерцедес да се появяват в един момент. Няма да е битка само между нашите пилоти“, каза още шефът на Ред Бул в F1.

На въпрос дали Перес е променил нещо в стила си на управление, за да стане по-конкурентоспособен, Хорнер отговори, че „не вижда нещо особено“ и пилотът не коригира нещо.

„Мисля, че определени писти винаги са му подхождали. Имам предвид уличните трасета, на които винаги е бил силен. Когато се върнем в Европа, на някои от по-класическите писти, това е мястото, където мисля, че той ще трябва да запази тази увереност. Вярвам, че абсолютно може да го направи. Но той не кара особено различно. Мисля, че това е неговата трета година в отбора. Перес вече се установи, очевидно разбира как работи всичко. И да, той е в чудесна позиция в момента“, обясни Хорнер.

Според Хорнер характеристиките на болида не са драматично различни, за да има Перес по-различно усещане или нещо подобно

Колата наистина е по-добра, но тя е такава и за двамата пилоти и мексиканецът успява да я използва по-добре. Това важи и за работата на RB19 с гумите – област, в която Серхио е смятан за специалист и сега си е върнал увереността.

Хорнер разкри в тази връзка, че двамата пилоти в тима имат пълен достъп до данните на съотборника си. Това помага при избора на настройки и работата с гумите. Но отново успехът е следствие на различни фактори, самочувствие и добра работа.

На въпрос доколко е трудно да се управляват пилотите, които се борят за титлата и имат постоянно претенции, че не са третирани еднакво в тима, Хорнер получи подкрепа от седящия до него Тото Волф. Австриецът заяви, че най-важно е да се говори със състезателите, да се обясняват ситуациите и решенията. Предварително да е ясно какви са договорките и реакциите и всичко да бъде прозрачно. Той се върна към 2016 г., напрежението в тима си между Люис Хамилтън и Нико Розберг и колко е трудно да се намери баланс.

„Луксозен проблем е този да имаш двама пилоти, които се борят за титлата и мисля, че ние сме много открити към тях“, категоричен бе Хорнер

„Говорим и обсъждаме нещата. Те имат равни възможности, но има и много непредвидени ситуации. Автомобили за сигурност, инциденти и не е възможно да имат и напълно идентичен шанс, отпадания, но това не зависи нас.“

Хорнер отрече също така слуховете, че важни фигури в неговия екип са готови да го напуснат и да се присъединят към Лоран Мекис, който ще поеме поста на шеф на Алфа Таури. Говореше се, че техническият директор за шасито Пиер Ваше и шефът на аеродинамичния отдел Енрико Балбо са готови да напуснат Милтън Кийнс и да заминат за Маранело, където да заемат позиции, освободени от Мекис и други хора. Англичанинът заяви, че няма подобни планове да прави такъв тип размени с хора от Ферари или друг тим.