Начало Избрани Хорнер призова пистата в Монако да бъде променена

Хорнер призова пистата в Монако да бъде променена

2589
0
Гран при на Монако, Монте Карло
снимка: Алфа Ромео

Кристиан Хорнер изказа мнението си относно бъдещето на Гран при на Монако в F1. Шефът на Ред Бул призова пистата в Монте Карло да бъде променена, ако иска да запази мястото си в графика на спорта. Хорнер дори поиска ръководството на F1 и организаторите на събитието да проучат възможности за промяна на градското трасе.

Монако е едно от най-известните и класически състезания от F1. Събитието приема стартове още от създаване на световния шампионат през 1950 г. Надпреварата в Монако е известна като „Перлата в короната“ заради историческото си минало, лукс, блясък и разкош

Пистата в Монте Карло не претърпя сериозни промени откакто прие първото си автомобилно състезание през 1929 г. В същото време автомобилите ставаха все по-големи и по-широки през всяка ера от F1.

Увеличаването на габаритите на болидите през последните години доведе до намаляване на възможностите за изпреварване заради тясното трасе и липсата на прави. Това което означава, че вниманието в Монако е насочено най-вече към съботната квалификация.

Монако започна да губи своя специален статус откакто F1 бе закупена от Либърти Медия. Американската корпорация започна експанзия на световния шампионат в Близкия Изток и САЩ.

Тази година F1 се състезава на три различни писти на територията на Щатите. Първата от тях беше в Маями и се проведе в началото на месеца. През октомври Формула 1 отново ще посети Остин. Около месец по-късно F1 ще се състезава и в Лас Вегас. Пустинният град се завръща в графика на шампионата след повече от 40-годишна пауза. Очакванията са надпреварата във Вегас да засенчи тази в Монако и да се превърне в новата „Перла в короната“ на спорта.

Хорнер смята, че състезание в Монако никога няма да бъде разгледано сериозно, ако бъде предложено за съвременната F1. Но от друга страна историческата му стойност означава, че трябва да остане в графика, дори ако изпреварването е „практически невъзможно.“

„Това е уникално събитие. Ако сега някой измисли тази писта и я представи, то смятам, че няма как да се състезаваме тук. Състезаваме се тук, защото това е Монако, заради историята, наследството, фона, блясъка и всичко друго“, сподели Хорнер.

„Монако е изключително важна част от календара на Гран при и изключително ценна. Винаги е вълнуващо да дойдеш на това място. Едни и същи точки важат за всички състезания, но някои от тях имат допълнителна стойност. Вярвам, че сигурност Монако има такава“, добави шефът на Ред Бул.

Хорнер призна, че пистата в Монте Карло е претърпяла известни промени през последните 10-15 години.

„Сега, разбира се, съоръженията са се променили значително. Когато погледнете сегашните шахти в сравнение с тези преди 10 или със сигурност преди 20 години, ще видите, че всичко се е подобрило“, обясни Хорнер.

„Единственото нещо, което очевидно не се е променило много, е пистата. В същото време автомобилите вече са толкова големи. Затова възможността за изпреварване е почти невъзможна при нормални условия на движение.“

„Не очаквам това да място да стои вечно F1 не заради непосредствеността, а заради дългосрочната жизнеспособност.  Всичко трябва да се развива. Би било чудесно да разгледаме какво е възможно, за да въведем някои истински възможности за изпреварване по пистата или да я адаптираме за определен период от време“, добави Кристиан Хорнер.

Лоран Мекис също коментира съдбата на състезанието в Монако. Французинът, смята, че известната писта трябва да бъде оставена настрана, за да се запази историята на F1.

„Що се отнася до оформлението, лично аз приемам, че изпреварванията са много трудни. Тук се концентрираме само в събота, но все пак мисля, че това е част от уникалността на това място.“

„Лично аз вероятно ще се въздържа да пипам макета на пистата и поради исторически причини и запазване на много силния характер на места като това“, каза Мекис.