Начало Избрани Гран при на Монако – възможни стратегии, налични гуми и коментари по...

Гран при на Монако – възможни стратегии, налични гуми и коментари по време на състезанието

1159
0
Гран при на Монако 2023
снимка, Пирели

Гран при на Монако е шести кръг от сезон 2023 в световния шампионат на F1. Състезанието се провежда на улична писта с дължина 3.337 км и разположена в административен градски район Монте Карло.

Макс Верстапен ще потегли от полпозишън в Монако. Пилотът на Ред Бул спечели вчерашната квалификация след като записа феноменална обиколка в самия финал на Q3. До него на първа редица застава Фернандо Алонсо. Испанският ветеран търси първи успех от 10 години насам. Алонсо ще опита да запише и първа победа за Астън Мартин в F1

На втори ред в Монако застават Естебан Окон (Алпин) и Карлос Сайнц (Ферари). След тях се нареждат Люис Хамилтън (Мерцедес) и Шарл Льоклер. Пилотът на Ферари даде трето време, но получи наказание преместване с три места по-назад. Така Льоклер заема шеста стартова позиция в домашната си Гран при.

На четвърта редица са Пиер Гасли (Алпин) и Джордж Ръсел (Мерцедес). Топ 10 допълват Юки Цунода (Алфа Таури) и Ландо Норис (Макларън).Японецът записва своя старт №50 в F1. Серхио Перес (Ред Бул) ще потегли от последно място след като катастрофира по време на първия сегмент от квалификацията в Монако.

Според Пирели най-добрата стратегия в Монако е с едно спиране в бокса

Първият вариант е потегляне с медиум за 30-38 обиколки, след което смята с хард в остатъка от надпреварата в Монако. Вторият вариант е потегляне със софт за 22-30 обиколки и след това използване на твърдите гуми на Пирели. Последната опция според Пирели отново е с едно спиране в бокса. Тя включва потегляне с хард за 53-58 тура. После се минава най-меките гуми. Такава стратегия се очаква да се използва от пилоти, които потеглят от дъното на колоната, включително Серхио Перес.

Стратегията ще бъде от ключово значение за развитието на Гран при на Монако. Пистата в Княжеството е изключително тясна и на практика няма дълги прави. Това от своя страна прави изпреварванията доста трудни. Времето също трябва да бъде взето под внимание. Има немалка вероятност за валежи от дъжд по време на днешната Гран при на Монако 2023.