Начало Избрани Хорнер размени „остри“ реплики с президента на ФИА

Хорнер размени „остри“ реплики с президента на ФИА

3457
0
Кристиан Хорнер, Мохамед Бин Сулайем и Стефано Доменикали
Кристиан Хорнер, Мохамед Бин Сулайем и Стефано Доменикали, снимка ФИА

Кристиан Хорнер размени „остри“ реплики с президента на ФИА Мохамед Бин Сулайем. Това се случи по време на годишното награждаване на федерацията, което се проведе на 9 декември в италианския град Болоня.

Хорнер получи трофея при конструкторите, който бе спечелен от неговия отбор през сезон 2022 в F1. Британецът посвети купата на бившия собственик на Ред Бул Дитрих Матешиц. Австриецът почина на 78-годишна възраст в края на месец октомври.

Матешиц стартира компанията за енергийни напитки през 80-тe години на ХХ век. След това той започва да спонсорира отбори в различни спортове и дисциплини като част от маркетинговата кампания на марката. Първото присъствие на Ред Бул в F1 е в средата на 90-те години на XX век. Тогава логото на австрийската компания се появява върху болидите на Заубер.

Постепенно Ред Бул започна да става все по-голям фактор в спорта. Това води до закупуването на екипа на Ягуар в края на 2004 г. Управлението на екипа от Милтън Кийнс бива поверено на д-р Хелмут Марко и Кристиан Хорнер.

Ред Бул започна да постига успехи след влизането на техническите правила през 2009 г. Екипът от Милтън Кийнс постигна първата си победа на пистата Шанхай Интернешънъл благодарение на Себастиан Фетел. Германецът бе близо до спечелването на титлата през сезон 2009, но в крайна сметка бе победен от Дженсън Бътън и Браун GP.

Фетел започна доминацията на Ред Бул в периода 2010-2013 г. Австрийският отбор записа четири поредни триумфа при пилоти и конструктори. След това екипът започна да изостава от Мерцедес, преди да се върне на върха в края на миналия сезон. Тази година Ред Бул защити успеха си при пилотите и спечели този при конструкторите.

Хорнер бе част от награждаването на ФИА заедно с Макс Верстапен и Серхио Перес. Двамата получиха своите награди за първо и трето място в крайното класиране. Британецът пък взе купата при конструкторите, която отива в Милтън Кийнс за първи път от сезон 2013.

„Бих искал да посветя този шампионат и този трофей на един много специален човек, който е направил толкова много за моторните спортове и F1“, сподели Хорнер.

„Той беше фен на моторните спортове и даде възможност на много пилоти в залата тази вечер да се включат в различни категории. Гледах много видеоклипове и мисля, че във всички тях видяхме логото на Ред Бул върху толкова много автомобили и в толкова различни шампионати.“

„Той даде път на хиляди инженери и техници, механици и състезатели. Според мен той е направил повече за моторните спортове от всеки друг човек в историята. Затова тази вечер искам да посветя този трофей на Дитрих Матешиц“, продължи шефът на Ред Бул.

„За щастие той видя как Макс спечели шампионата в Япония, въпреки че там имаше известно объркване по отношение на точките. Но за щастие Макс успя да спечели в точното време. По-малко от седмица по-късно Дитрих напусна този свят. Въпреки тази загуба, ние дадохме всичко от себе си и спечелихме трофея при конструкторите. Ето затова той е много специален.“

Коментарът на Хорнер предизвика отговора на Бин Сулайем. Президентът на ФИА прие насериозно коментара на британеца за случилото се в Япония. Преди това той също така изказа благодарността си към Матешиц.

„Благодаря ти, Кристиан. На първо място, вие заслужавахте победата, независимо дали става дума за отбора или за Макс. Второ, вие казахте хубави неща за Дитрих. Дори и аз бях спонсориран от Ред Бул в края на състезателната си кариера.“

„Както казахте, Гран при на Япония беше спорна. Не. ФИА беше обвинена за точките, но всъщност не тя е създала правилата. Те са такива, защото така искат отборите. Ние просто ги прилагаме“, заяви Бин Сулайем.

В този момент главният изпълнителен директор на F1 Стефано Доменикали се намеси и каза: „Добре, момчета, нека да останем съсредоточени.“

При самото връчване на трофея президентът на ФИА се пошегува и с наказанието на Ред Бул за нарушаване на новия таван на разходите в бюджетите. В крайна сметка това доведе до глоба от $7 млн. и намаляване на времето, прекарано във въздушния тунел.

„Кристиан, тази купа няма нищо общо с горната граница на разходите, нали така? Това е от ФИА, така че няма да го приспаднем от горната граница на разходите ви за тази година. Ок?“

„Това е много щедро, благодаря ви“, отговори Хорнер.