Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хорнер разследван за уронване престижа на ФИА и автомобилния спорт

Хорнер разследван за уронване престижа на ФИА и автомобилния спорт

5660
0
Кристиан Хорнер
Кристиан Хорнер; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер е извикан при стюардите на Гран при на Катар заради предполагаемо нарушение на Международния спортен код. Разследват го по два члена. Първият е 12.2.1 (f) – той забранява „каквито и да са думи, постъпки или писмени изявления, причиняващи морални вреди или загуби на ФИА, нейните институции, членове или изпълнителни лица и по-общо на интересите на автомобилния спорт“.

Втората точка е 12.2.1 (k). В нея се забранява „лошо поведение към притежатели на лиценз, официални лица или служители на ФИА, служители на организатора/промоутъра, служители на противникови отбори, служители на службата за допинг контрол или който и да е друг човек, участващ в допинг контрола“.

Не е обяснено как Хорнер може да е нарушил посочените правила. Предполага се, че е възможно да се отнася за коментари отпреди състезанието по повод наказанието на Макс Верстапен за неспазване на жълти знамена в края на квалификацията.

„Мисля, че рейс директорът трябва да контролира пистата. Той в крайна сметка е реферът. Как иначе се случват нещата? Някой маршал решава да развее жълто знаме? Как работи системата?“, каза Хорнер преди състезанието

„Трябва възрастни хора да взимат разумни решения. Според мен някой глупав маршал е извадил знамето без да е инструктиран от ФИА. Те трябва да контролират маршалите си. Просто е. Защото случилото се е сериозен удар по нас в битката за този шампионат.“

Казаното от Хорнер бе почти дословно повторено от Хелмут Марко. Съветникът на Ред Бул заяви преди Гран при на Катар как ФИА не може да контролира персонала си на пистата.

„Как дигиталната система е без значение? А някакъв неопитен маршал развява първо едно, после две жълти знамена, и то в един милиарден бизнес?“, бе заявлението на австриеца.

Макс Верстапен стартира в Катар от седма позиция и завърши втори. Серхио Перес бе четвърти при карирания флаг.