Начало Избрани Хорнер сравни Верстапен с Прост и Сена

Хорнер сравни Верстапен с Прост и Сена

1187
0
Макс Верстапен и Кристиан Хорнер
Макс Верстапен и Кристиан Хорнер, снимка Ред Бул Контент Пуул

Кристиан Хорнер отново засипа с похвали Макс Верстапен. Шефът на Ред Бул заяви, че нидерландецът е най-добрият пилот в настоящата епоха и дори го сравни с легенди като Аертон Сена и Ален Прост.

Верстапен се намира в изключителна форма от началото на годината. Състезателят на Ред Бул спечели 10 от общо 12 изминали старта. Верстапен също така се намира в серия от осем поредни победи. Следователно той е на път да изравни и дори да подобри постижението на Себастиан Фетел от 2013 г.

Верстапен е на път към спечелването на трета световна титла. По този начин той ще се изравни по този показател с Ники Лауда, Нелсън Пике и Аертон Сена. 25-годишният състезател вече има повече победи от покойния бразилец. Съвсем скоро той ще изравни и рекорда на Прост. Французинът има 51 успеха в кариерата си, докато Верстапен е с 45. Нидерландецът има възможност да подобри постижението на Прост до края на тази година, особено като се има предвид предимството, което има неговата кола спрямо всички останали.

Верстапен често пъти е омаловажавал значението на постиженията си. Той настоя, че статистиката му е леко изкривена поради по-големия брой състезания, проведени в модерната ера на F1. За сравнение, в епохата на Сена и Прост не е имало календар, който да включва повече от 20 старта.

Хорнер за пореден път коментира постиженията на Верстапен. Шефът на Ред Бул заяви, че нидерландецът вече се превръща в един от най-великите пилоти в F1 за всички времена.

„Що се отнася до пилотите, толкова е трудно да се сравняват пилоти от различни поколения. Но не можем да отречен, ч Аертон Сена и Ален Прост са легенди на спорта. Смятам, че Макс бързо се присъединява към тази група, така че винаги е трудно да се сравняват различните поколения и ери на F1“, сподели Хорнер.

Съперничеството между Прост и Сена е едно от най-известните и документирани битки в F1. Двамата водеха оспорван двубой в края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век. Имало и някои случаи, в които Сена и Прост са се удряли и дори като съотборници в Макларън.

„Двамата доста се караха. Винаги е трудно да управляваш такива алфа пилоти,  така че беше хубаво да ги наблюдавам отстрани.“

Шефът на Ред Бул също така призна, че в този период е подкрепял своя сънародник Найджъл Менсъл

„Бях много голям привърженик на Найджъл Менсъл, нашия Найджъл. Беше страхотно преживяване. За съжаление през онази година [1988 г. ] Найджъл беше възпрепятстван заради неконкурентен автомобил, но да, това беше нещо невероятно“, завърши Кристиан Хорнер.