Начало Избрани Хорнер, Верстапен и Марко: Не може да се изпреварва отвъд бялата линия....

Хорнер, Верстапен и Марко: Не може да се изпреварва отвъд бялата линия. Правилата са си правила

1030
0
Макс Верстапен, Ландо Норис
снимка: Пирели

Кристиан Хорнер, Макс Верстапен и Хелмут Марко бяха категорични след финала на Гран при на САЩ, че изпреварването на Ландо Норис спрямо нидерландеца е нарушило правилата. Пилотът на Макларън получи наказание от 5 секунди в края на състезанието за излизане от пистата и придобиване на предимство. Той бе задминал малко по-рано Верстапен за третото място в състезанието на Circuit of the Americas.

„Очевидно е, че двамата се състезават твърдо. Излязоха от пистата, Ландо изпревари извън трасето. Правилата са много, много ясни. Макс веднага се обади по радиото, рейс директорът също бе доста ясен“, коментира Хорнер

„Мога да разбера раздразнението и разочарованието, но в крайна сметка правилата са си правила. Пилотите знаят как трябва да карат. Макс беше перфектно наясно, че в момента, в който Ландо премина бялата линия и го задмина маневрата беше нелегална“, допълни шефът на Ред Бул в F1.

Верстапен първоначално заяви, че има мнение по въпроса, което ще запази за себе си. След това обаче каза, че съперниците много се оплаквали и също посочи регламента.

„От Макларън напоследък много се оплакват за какво ли не, но правилата са много ясни. Не може да изпреварваш отвъд бялата линия“, заяви Верстапен

„И мен са ме наказвали за това в миналото. Загубих си подиума за това. Сега останах спокоен, постарах се да свърша максимално добра работа и да стигна до финала. Управлението на гумите не беше лесно в ситуацията, в която се намирах. Но като цяло наистина се наслаждавах на битката ни“, продължи Верстапен.

„Самото състезание не бе възможно най-доброто за нас, особено след спринта в събота. Борех се с колата – нямах баланс, сцепление. Не можех да разчитам на нея при спиране, нито да завивам. Доста бързо осъзнах, че няма да спечелим надпреварата. Затова се опитах да направя своето си състезания, да изберем възможно най-добрата стратегия с отбора и след това да оцелея до финала. И тогава, разбира се, пристигна Ландо. Направихме добър двубой. Беше истинско забавление. Но надпреварата като цяло бе доста тежка за мен“, каза още Верстапен.

Относно загубения подиум Верстапен имаше предвид Гран при на САЩ през 2017 г. Тогава нидерландецът изпревари Кими Райконен в последната обиколка за трето място. Впоследствие бе наказан с 5 секунди, тъй като бе преценено, че е имал предимство с излизане от пистата. Тогава Верстапен каза, че „един идиот от стюардите взима решения срещу мен“. Хорнер пък коментира, че санкцията му била „изключително жестока“ и посочи, че през целия уикенд коли излизали извън пистата и изобщо не били наказвани.

Хелмут Марко изрази същото мнение като Хорнер и Верстапен

„Правилата стават все повече и повече. Разбира се, че бяхме в правото си, той изпревари извън пистата. Жалко, тъй като беше страхотен двубой и особено Макс бе невероятен. Задържа го в продължение на толкова много обиколки. Само Макс е способен на такова нещо, защото гумите му бяха горе-долу приключили към края“, заяви Марко.