Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Колко е важно да имаш опитен трети пилот – Хюлкенберг влезе в...

Колко е важно да имаш опитен трети пилот – Хюлкенберг влезе в час за по-малко от ден

1452
0
Нико Хюлкенберг
Нико Хюлкенберг; снимка: Астън Мартин

Значението на това да имаш опитен трети пилот бе демонстрирано отново, когато Нико Хюлкенберг бе повикан от Астън Мартин да замести далия положителен за COVID-19 тест Себастиан Фетел. 34-годишният немски състезател бе карал AMR22 само на симулатора на тима и нямаше никакви реални надпревари от доста време насам. Но той е убеден, че е в състояние да се справи, защото: „Знам какво е, защото вече съм го правил. Наясно съм какво да очаквам.“

„Всичко се случи кажи-речи в рамките на 24 часа. Звъннаха ми, докато още бях в леглото в четвъртък сутрин, събрах си багажа и тръгнах. Пак се озовах в, така да се каже, интересна ситуация и подходът ми е да работя обиколка за обиколка и сесия за сесия“, разказа Хюлкенберг

„Не съм карал на предсезонните тестове, така че ми е нужно малко време, за да изстържа ръждата. Петъкът бе обещаващ за мен. Въпросът бе да свикна с колата. Говорих със Себастиан, той ми даде много информация и данни – чудесно е да разполагаш с това преди да седнеш в автомобила. Изненадах се обаче колко бе различен – усещането от гумите в частност и спирането. Доволен съм от това как се чувствах зад волана в края на деня. С всяко излизане трупах опит и ще продължим да работим, за да постигнем прогрес. Целият уикенд е сериозно предизвикателство, но ще се наслаждавам на всяка обиколка в колата“, каза още Хюлкенберг.

Хюлкенберг изрично отбеляза, че предимството му предишния път, когато по спешност замести Ланс Строл в Рейсинг Пойнт, бе, че познаваше предишното поколение болиди в Гран при. През октомври 2020 г. Нико получи подобно обаждане, докато пиеше кафе в кьолнско кафене в събота сутрин, а в неделя следобед финишира осми на пистата Нюрбургринг.

„Имам опит за работата в гаража, но колите сега са изцяло нови. Миналия път бях наясно какви са болидите, какво ще се случи като седна зад волана. Сега е различно. Но е безкрайно вълнуващо отново да седна в автомобил от Формула 1 – това са най-бързите коли в света, разбира се“, завърши пилотът.