Начало Автомобили Hyundai ix35 с горивни клетки постигна световен рекорд

Hyundai ix35 с горивни клетки постигна световен рекорд

49
0

Спортният учен Арнт-Горан Хартвиг и физикът Мариус Борнщайн постигнаха световен рекорд за пробег на автомобил с горивни клетки. Зад волана на Hyundai ix35 Fuel Cell двамата изминаха 2383 км за 24 часа със средна скорост почти 100 км/ч по публичните пътища на Германия. Единствените емисии на автомобила са вода.

Норвежците са използвали магистралите между Хамбург и Берлин, като зареждайки на водородните колонки в двата града и обикалят между тях. Едно зареждане на водородния резервоар отнема около 3 мин. Постижението им е заснето на видео. „Искахме да видим възможностите на комбинацията от изтънчената технология на горивните клетки и колонките за зареждане с водород. Резултатът е смайващ“, коментира тандемът.

Миналия юни двамата избраха ix35 Fuel Cell за рекордно пътуване от 700 км с един резервоар. Също така са стигали от Осло до Монако, зареждайки на водородни станции в рамките на тези 2260 км. Hyundai ix35 Fuel Cell е най-достъпният подобен автомобил в Европа и се предлага в 11 страни. Задвижването е от електрически мотор със 136 к.с., с който автомобилът достига до 160 км/ч.