Начало Formula E News Хюз удължи договора си с Макларън във Формула Е, Раст напусна

Хюз удължи договора си с Макларън във Формула Е, Раст напусна

134
0
Джейк Хюз, Макларън
Джейк Хюз, снимка Макларън

Джейк Хюз остава част от тима на Макларън във Формула Е. Британецът удължи договора си с екипа от Уокинг за още една година. В същото време Рене Раст напусна Макларън след само един прекаран сезон.

Хюз направи дебюта си във Формула Е с Макларън в началото на сезон 2022-23. Преди това той беше резервен и тестов състезател в Мерцедес. След оттеглянето на германският производител, Хюз премина в екипа на Макларън заедно с Иън Джеймс и редица инженери и специалисти

Хюз направи страхотно впечатление още в първия си старт във Формула Е. Пилотът на Макларън потегли трети и финишира пети в откриващия кръг в Мексико Сити. След това той потегли от полпозишън във втория старт в Дирия и отново завърши на пето място. Британецът финишира пети в еПри на Монако и дори водеше за кратък период от надпреварата в Княжеството.  После той започна една негативна серия и не успя да спечели нито една точка в четири поредни старта, преди да финишира десети в първата надпревара в Лондон.

Хюз завърши 12-ти в крайното класиране за сезон 2022-23 във Формула Е с актив от 48 точки. Британецът стана новобранец на годината и изпревари с 8 точки своя по-опитен съотборник Рене Раст. По-рано тази седмица стана ясно, че Хюз е удължил споразумението си с Макларън за още една кампания.

„Много съм щастлив, че оставам в отбора на Макларън и за сезон 10 във Формула Е“, сподели Хюз.

„Отборът е моят дом от няколко години и обичам всяка минута от него. Сезонът ни беше малко смесен. Все пак имах много лични успехи, които се надявам да надградим догодина с отбора и да се борим за победи и подиуми. Не се съмнявам, че ще успеем да постигнем заедно. Нямам търпение за началото на сезон №10“, добави пилотът на Макларън.

Хюз постави и световен рекорд за топ скорост на закрито малко преди финала на сезон 2022-23 в Лондон. Тогава той караше специално модифицирана версия на автомобила на Макларън в пряк двубой с Лукас ди Граси.

„Развълнуван съм да споделя, че ще продължим взаимоотношенията си с Джейк“, каза Иън Джеймс.

„Въпреки че никога не сме се съмнявали в представянето му, той впечатли отбора и целия падок с чудесен дебютен сезон. Ангажиментът на Джейк към отбора и към Формула Е е изключителен“, добави директорът на тима на Макларън във Формула Е.

Във вторник Макларън, обяви, че Раст ще напусне отбора след като прекара само един сезон. Германецът изпитваше трудности през тазгодишната кампания и спечели само един подиум в старт №2 в Дирия

„Рене беше неразделна част от успехите и наученото през първия му сезон като част от Макларън. Той взе трудното решение да потърси други възможности и екипът напълно подкрепя решението му. Не можем да му благодарим достатъчно за всичко, което направи за отбора през изминалата година“, добави директорът на Макларън.

Все още не се знае кой ще замени Раст. Според слуховете, мястото на германеца ще бъде заето от бившия пилот на Ягуар Рейсинг Сам Бърд.