Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 И AER кандидат за алтернативен доставчик на мотори

И AER кандидат за алтернативен доставчик на мотори

84
0

Компанията AER (Advanced Engine Research) се присъедини към Илмор сред кандидатите за алтернативен доставчик на задвижващи системи във Формула 1 от 2017 г. За тогава ФИА иска двигателите да са нови – 2.5-литрови V6 турбо с мощност около 870 конски сили, без хибридна система. Като освен големите автопроизводители, федерацията иска да има и независим доставчик на мотори, който да може да доставя агрегати на всеки един отбор, желаещ това.

Засега още не е ясно дали исканите промени по двигателите ще бъдат одобрени от Комисията на Ф1, която ще има среща следващата седмица. Централата може и да прокара тази мярка през Световния моторспортен съвет на ФИА, без да има мажоритарна подкрепа от въпросната комисия.

AER е основана от Майк Ланкастър, като доставя двигатели в сериите GP3 в периода 2013-2015 г. Компанията беше и сериозен кандидат за доставчик на мотори и в GP2, но загуби в последния момент битката от Мекахром. Тя също така снабдява с мотори екипите на Rebellion и Колес за Льо Ман във висшия клас LMP1. Идеята е именно на базата на мотора за Състезанията за издръжливост (WEC), да бъде направен и този за Ф1, но с по-малък обем.

Инженерният мениджър на AER Андрю Саундърс има сериозен опит в Гран при, като работеше за Илмор по време на голяма част от партньорството с Макларън (при работата по двигателите на Мерцедес) в периода 2001-2007 г.

Заявката на Илмор беше очаквана с оглед на близките й връзки с Ред Бул и V6 двигателите за Индикар, които мога да бъдат база за направата за тези за Ф1.