Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Изненадан съм, че Ферари пуска Алонсо да си тръгне, заяви Смедли

Изненадан съм, че Ферари пуска Алонсо да си тръгне, заяви Смедли

56
0
Себастиан Фетел, Фернандо Алонсо
снимка: Ред Бул

Роб Смедли е изненадан, че Ферари пуска Фернандо Алонсо да си тръгне. Шефът на отдела за представяне в Уилямс изкара десет години в Маранело като част от екипа на Скудерията и познава чудесно тима. Според него Формула 1 ще пострада, ако испанецът не е в отбор, с който да се бори в челото на колоната.

Раздялата на Алонсо и Ферари се приема почти като факт в падока. Ред Бул обяви по време на уикенда в Япония, че Себастиан Фетел си тръгва от тима в края на сезона, като Маранело бе посочен от шефа на тима Кристиан Хорнер за следващата дестинация на четирикратния световен шампион. Съществуват и теории, според които е възможно Фернандо да остане в Скудерията, но Смедли не е на това мнение.

– Много съм изненадан, че се разделят. Независимо как го определяте – като общо споразумение или неразбирателство, каквото и да е… Но това си е тяхна работа. В името на спорта се надявам Алонсо да си намери място в топ екип, като освен това споделям амбицията му – надявам се да вземе поне още два шампионата, защото го заслужава. Той е най-добрият пилот в поколението си. Както много хора разбраха – включително Кими Райконен тази година – не е лесно да си му съотборник. Говорим за наистина добри пилоти, но в този падок едва ли има някой, който може да го победи. Чистият му талант мотивира хората. Когато си на абсолютния връх и никой не може да те доближи, това само по себе си е мотивация за човек. Ако си изключителен в областта си на работа – независимо дали говорим за живота по принцип или Формула 1 – всички около теб са принудени да станат по-добри. Това представлява мотивацията на онези, които се трудят с Алонсо. Изобщо не е подривен. Доста ясно излага възгледите си и знае какво иска – повечето хора, които са добри в работата си, го могат. Това е силна страна, а и не си променя желанията. Умствено е силен и може да се адаптира, независимо какви са правилата. Излиза на върха и извлича 100% от колата. Аз вероятно не бих подходил така към ситуацията, ако управлявах нещата. Но не отговарям за това. Това е техен (на Ферари) проблем, нали – обясни Смедли.

Междувременно от Международния колоездачен съюз (UCI – Union Cycliste Internationale) обявиха регистрираните за участие в следващия сезон отбори. Сред тях няма тим на Алонсо – нито за WorldTour, нито за втородивизионен Pro Continental лиценз през 2015 г.

Двукратният световен шампион имаше амбиция да създаде колоездачен отбор и работеше в тази посока. В изявление на UCI се посочва, че дискусиите с Алонсо и негови представители през последните няколко месеца са били много сърдечни и продуктивни:

– Това не доведе до (създаването на) отбор за 2015 г., но благодарим на Фернандо Алонсо за интереса и ангажираността и нямаме търпение да продължим разговорите с него и/или съветниците му, ако искат да преследват по-нататък този интерес.

Ситуацията около евентуален колоездачен отбор на испанеца бе обсъждана във Формула 1 с оглед на теорията, че той може да си вземе година почивка. Междувременно според информация на Аутоспорт Алонсо е кандидат за място в Мерцедес, но само ако преговорите на тима от Бракли с Люис Хамилтън за нов договор се провалят. Освен това става дума за евентуален контракт от 2016 г.

По време на уикенда в Япония спортният директор на Мерцедес Тото Волф отново заяви, че в отбора са доволни от настоящите си пилоти Хамилтън и Нико Розберг. Председателят на борда на екипа Ники Лауда пък каза, че Алонсо не е опция за тима.