Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 И ORF премисля излъчването на Формула 1

И ORF премисля излъчването на Формула 1

41
0

Австрийският телевизионен канал ORF обмисля излъчването на Формула 1, като ще вземе предвид падналия и там рейтинг на Гран при надпреварите. Това се случва месец, след като стана известно, че немският RTL може да се откаже да предава състезанията заради по-ниска гледаемост средно с около милион зрители на старт в сравнение с 2013 г. и високи разходи за отразяване на спорта.

От RTL посочиха, че причина за ситуацията са „неразбираеми правила”. Договорът им за излъчване на състезанията, струва около 50 милиона евро годишно.

Според австрийската агенция АРА ORF ще прецени ситуацията с F1 с оглед на последните данни за рейтинг и разходи. Финансовият директор на телевизионния канал Ричард Грасл даде да се разбере, че позицията му по въпроса е съвсем ясна:

– Според мен развитието на австрийската креативност е по-смислено, отколкото харчовете за Формула 1. Затова смятам, че е по-добре да се инвестира в повече филми и сериали. Рейтингът на F1 не е лош, но пада в целия немскоговорещ свят. Ще проучим внимателно всеки случай.

Договорът на ORF за излъчване на Формула 1 е до 2016 г. Твърди, че телевизия Сервус, която е собственост на Ред Бул, може да е алтернатива за предаване на състезанията, ако ORF се откаже.

Проблемът с отлива на публика от Формула 1 не е нов. През 2014 г. особено упорито бе обсъждано намаляването на зрители по пистите. Управляващият търговските права на F1 Бърни Екълстоун дори обясни, че е говорил с хората от RTL за тези грижи, но спадът не бил изненадващ.

– Хората могат да вършат куп неща. Използват Фейсбук, Туитър… Има куп предавания, които могат да гледат. Рейтингите са паднали, но в крайна сметка ще се върнат към гледането на телевизия – бе убеден Екълстоун.

Възможностите за гледане на надпреварите от Формула 1 вече почти изцяло са на pay-per-view канали. На някои от най-големите пазари като Великобритания и Италия например, обществени телевизии предават половината стартове, но пълната програма е платена.