Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 И във Ферари не са наясно защо им липсва темпо

И във Ферари не са наясно защо им липсва темпо

50
0
Фернандо Алонсо

Ферари започнаха уикенда в Австралия като фаворити и се смяташе, че скоростта им е близка до тази на Ред Бул, но реалността се оказа много по-различна от прогнозите. Фернандо Алонсо трудно се пребори за пета позиция на грида на Албърт парк.

Ясно е, че не можем да сме доволни от резултата, но не бива и моментално да го превръщаме в драма. Определено не извлякохме максимума от колата, а и разликата е по-малка спрямо коли, които изпреварвахме без проблеми в тестовете. Ситуацията се промени тази сутрин, очевидно към по-лошо. Сега да видим какво ще стане в състезанието. До момента представянето ни в дълги серии е добро. Пък и пето място на грида не е чак болка за умиране – в състояние съм да се боря за подиум. Не бива и да се забравя какво стана миналия сезон – [Роберт] Кубица например бе шести или седми на решетката, а финишира втори. Макларън изглежда са направили добра крачка напред, но не бива да отписваме и Мерцедес – те бяха впечатляващи в Барселона – заяви испанецът.

Още по-зле се чувстваше Фелипе Маса. Бразилецът първо едва прескочи Q1, а накрая и се завъртя в квалификацията. Той призна, че не е очаквал да се бори за полпозишън, но не е очаквал да е едва осми.

Имахме грижи с прилепянето и с твърдите, и с меките гуми. Просто в първа бърза обиколка сцеплението не е същото, каквото беше досега в тестовете. Е, добре, при нашата кола е така. Сега трябва да се подготвим за състезанието, в което чистата скорост няма да е най-важното нещо – тогава ще се броят още здравината и работата в екип. Завъртането ми в Q3? Ускорих при излизането от питлейна, а гумите очевидно бяха прекалено студени. Комплектът не е повреден, но със сигурност случилото се не ми помогна – призна Маса.

Новият управляващ операциите на пистата Пат Фрай пък каза, че Ред Бул са били дори по-бързи от очакваното от съперниците им, както и че Макларън вървят по-добре от Ферари.

Наложи ни се да ползваме меки гуми още в Q1, за да сме сигурни, че ще продължим нататък. Платихме си за това – в Q3 имахме само едни от сместа софт. Трябва внимателно да проучим защо се стигна дотук – допълни той.