Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Индианаполис може да съди F1 заради неправомерно използване на търговска марка

Индианаполис може да съди F1 заради неправомерно използване на търговска марка

827
0
Индианаполис Мотор Спийдуей
снимка, Индикар

Индианаполис може да заведе дело срещу F1. Това заяви президентът на легендарното американско трасе Дъг Боулс. Той потвърди, че неговата организация ще „предприеме всички мерки“ срещу Либърти Медия, за да защити интелектуалната си собственост.

Източникът на разногласията между двете страни е свързан с емблематичната фраза „Най-великият спектакъл в състезанията“. Тя е регистрирана като търговска марка от бившите собственици на Индианаполис Мотор Спийдуей (IMs) през 1986 г. и вплетена в идентичността на Индианаполис 500. Легендарното състезание е „перла в короната“ на всяка една кампания от Индикар

Напрежението между F1 и Индианаполис се появи още след Гран при на Маями. Тогава ръководството на трасето поиска F1 да спре неправомерното използване на техни търговски марки. Ставаше дума за церемонията преди самата надпревара във Флорида. По време на нея рапърът  LL Cool J определи във въведението си Формула 1 като „The greatest spectacle in motorsport“ (от англ. – най-великият спектакъл в автомобилния спорт).

Спорът обаче не приключи дотук. В промоционално видео за Гран при на Лас Вегас пък беше употребен изразът „The greatest racing spectacle on the planet“ (от англ. – най-великият състезателен спектакъл на планетата). Това словосъчетание обаче е запазена търговска марка. От ръководството на F1 поднесоха извиненията си на колегите си от Индианаполис и обещаха повече да не правят подобно нещо.

Въпреки по-нататъшната комуникация между Индианаполис и F1, проблемът с нарушаването на авторските права се появи в края на миналата седмица. седмица. Става дума за трейлъра за предстоящия сезон в F1 по американския спортен канал ESPN. В него отново се използва тази спорна фраза, което предизвика нов отговор от страна на президента на IMS Дъг Боулс.

Боулс изрази разочарованието си в специално изявление. Той подчерта важността на идентичността на тази фраза и продължаващото нарушаване на тяхната търговска марка.

„Наясно сме с използването на нашата марка в това, което изглежда като промоционално видео“, заяви Боулс пред Индианаполис Стар. „Отново ще разгледаме това нещо със съответните хора. Готови сме да предприемем всички възможни мерки за защита на интелектуалната собственост на нашата марка. Разочароващо е, че други не могат да създадат собствена идентичност на даден бранд, без да нарушават нашия.“


По стечение на обстоятелствата тази марка беше използвана и в клип на НАСКАР в социалните медии. Той обаче бързо беше изтрит

„Струва ми се, че това беше честна грешка. Но ако бяха продължили да го правят, непременно щяхме да проведем разговор.“

„Трябва да го прилагате всеки път. Понякога хората ни се карат, когато закриваме дъщерна компания. Но ако не я закриеш и някой като F1 направи това, тогава нямаш право да ги закриваш. Но в наши дни е по-трудно. Преди не разполагахте с всички тези различни медии“ допълни президентът на Индианаполис Мотор Спийдуей.