Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Индийски фермери обвиняват Джайпее груп и правителството си в заговор

Индийски фермери обвиняват Джайпее груп и правителството си в заговор

37
0
Гран при на Индия

Формула 1 вече е в Индия – световният шампионат пристигна във втората по население страна на планетата и създава сериозно вълнение в и около Делхи, където се намира чисто новата Буд Интернешънъл Съркюит. Покрай многобройните интервюта на Карун Чандок, Нараин Картикеян и пилотите на Форс Индия и безбройните промоции и събития, подгряващи за състезателния уикенд от Гран при обаче няколко пъти вече бе засяган въпросът за провеждане на лъскавия старт в държава, където бурно развиващата се икономика е съчетана с огромна бедност. Проблеми вече се появиха и организаторите подсилиха охраната, за да предотвратят евентуални протести от страна местни фермери, търсещи компенсации за земята си – тази, върху която е построена пистата и целият комплекс около нея.

Фермерите – селяните и такива като тях съставляват 80% от населението на Индия – смятат целия проект за заговор между правителствени лица и една от най-влиятелните строителни компании в държавата за изземване на земята им. 250 акра обработваема площ са били купени преди четири години за 3-10 паунда на квадратен метър и след това препродадени на Джайпее груп за 100-200 лири. Вече построените апартаменти около пистата вървят по около £1000 квадратния метър.

Проектът включва и изграждането на цял град – с голф игрище, басейн с олимпийски размери, тенис и хокей игрища, футболно училище, молове, други търговски обекти и изобщо всичко необходимо за живот в един затворен квартал. А това ще повиши още цената на земята и тази на собствеността там.

Фермерите ще се явят във Върховния съд в началото на ноември, за да поискат повече пари за земята си – съизмерими с пазарните стойности понастоящем. Един от най-силните им доводи е, че местното правителство ги е накарало кажи-речи насила да се разделят с нея под предлог, че е необходима за изграждането на пътища и съоръжения за цялото общество.

По-малко от четири години, след като фермерите ни бяха принудени да продадат земята си, на нея е построена писта за Формула 1. Как точно това трасе е от обществено значение? Какво означава за един неграмотен фермер, който не може да си позволи и най-евтиния билет за състезание от Формула 1? – риторично пита говорителят на профсъюза на протестиращите Дарминдер Малик. – Вярваме, че правителството и частните строители се сдушиха, за да ограбят фермерите. Винаги са знаели, че цената на земята ще се качи, след като са имали проекта за писта, спортен град и всички останали съоръжения, предназначени за средната и висша класа на Индия.

10 фермери – с някакви политически връзки – са получили суми до 1 милион паунда като компенсации, което обаче е довело единствено до още проблеми. Парите вече са похарчени за пищни къщи и скъпи коли, а резултатът е увеличаване на социалните проблеми като алкохолизъм, домашно насилие и т.н. в отделни села.

Получените на места пари бяха изхарчени много зле. Това предизвика повече проблеми в семействата и селата. Затова искаме не само адекватни компенсации, но и работа и обучение за децата ни. Как ще живеят иначе в бъдеще без земя и без работа? – заявява Малик.

От Джайпее  отричат всякакъв заговор, настоявайки, че земята е платена по пазарни цени. Стойността се качила повече от 20 пъти за последните четири години, твърдят от компанията и смятат, че въпросът трябва да се уреди между недоволните фермери и местното правителство. За да осигурят сигурността на състезанието, те са подсилили охраната, така че да няма неочаквани прекъсвания и изблици на недоволство около трасето.

Организирането на надпреварата от Формула 1 е приемано от подкрепящите го като шанс да покажат, че компаниите в Индия са в състояние да се справят със сложни събития от подобен ранг – особено след скандалите около Игрите на британската общност миналата година. В хора на приветстващите състезанието засега се губи питането докъде трябва да се глобализира страната, а и надеждата е тази Гран при да накара хората да забравят проблемите от 2010 г. и да промени сериозно възприятията за страната.

В много отношения това събитие олицетворява проблемите на страната ни – обяснява политическият коментатор Паранджой Гуха Такурта пред Ройтерс. – Една част от хората в Индия искат да кажат на света колко бързо се развиваме. Само елате тук и вижте неравенството и бедността, за да си съставите представа за реалността.

Проблемът с фермерите пък далеч не е единственият и има вероятност грижите да продължат след провеждането на надпреварата. Състезанието се провежда в един от най-бедните и най-корумпирани щати на страната, управляван от сериозно критикуваната Маявати. Тя е обвинявана, че строи паркове за десетки милиони долари в чест на партията си. Има съмнения, че е помогнала на организаторите да не платят определена такса (полагаща се за събития с развлекателен характер). Личното й забогатяване е смятано за явен признак за корупция. Изброяването може да продължи, но явно ще бъде направено всичко възможно, за да се избегнат каквито и да са проблеми, поне докато не отмине състезанието.