Начало Други Индикар: Маклоклън спечели надпреварата в Алабама, Грожан с нов подиум

Индикар: Маклоклън спечели надпреварата в Алабама, Грожан с нов подиум

110
0
Скот Маклоклън, Индикар
Скот Маклоклън, снимка Индикар

Скот Маклоклън спечели състезанието в Алабама. Пилотът на Пенске записа първа победа от началото на сезон 2023 в Индикар. Втори завърши Ромен Грожан (Андрети Аутоспорт), следван от съотборника на Маклоклън и действащ шампион Уил Пауър.

Снощи се проведе четвъртия кръг от сезон 2023 в американските серии Индикар. Домакин на надпреварата беше Барбър Моторспорт Парк. Пистата e с дължина 3.7 км и е разположена до град Бирмингам, Алабама

Грожан поведе след летящия старт в Алабама. Бившият пилот от F1 потегли от полпозишън за втори път от началото на сезона и се надяваше да запише първа победа откакто се присъедини към Индикар. Зад него се движеха Палу, О’Уорд, Диксън, Маклоклън, Нюгардън и Розенквист.

Грожан водеше в първата фаза от надпреварата в Алабама и се защитаваше от атаките на Палу. Французинът реши да заложи на стратегия с 2 спирания в бокса. Междувременно голяма част от неговите съперници, включително Маклоклън, заложиха на три спирания.

В 37-мата обиколка Стинг Рей Роб (Dale Coyne Racing) спря в зоната за сигурност заради технически проблем. Това предизвика появата на жълти флагове, от което се възползваха пилоти като Маклоклън, Роси, Пауър и Розенквист. Четиримата направиха спирания в бокса, докато отпред Грожан и другите, заложили на две спирания пестиха гориво.

Грожан поведе след рестарта на надпреварата в Алабама. Французинът бе следван от Маклоклън, О’Уорд, Палу, Лундгаард, Диксън, Роси, Нюгардън, Пауър и Къркууд.

Лундгард изпревари Палу и зае четвъртото място, докато Нюгардън изпревари Роси за седмата позиция. По-назад Розеквист мина пред победителя от Лонг Бийч Кайл Къркууд и зае десетото място.

В 44-тата обиколка Нюгардън изпревари Диксън и зае шестото място, докато Пауър задмина Роси. Отпред съотборник Маклоклън дишаше във врата Грожан без да товари сериозни гумите на Файърстоун. Двамата бяха разделени от седем десети и имаха аванс от повече от 7 сек. пред О’Уорд.

В 72-рата обиколка Маклоклън се възползва от грешка на Грожан в завой №5 и поведе. Оттук нататък новозеландецът не остави шансове на своя съперник и започна леко да се откъсва. В крайна сметка Маклоклън триумфира в Алабама и записа първа победа за сезон 2023 в Индикар. Втори и трети финишираха Грожан и Пауър.

Четвърти завърши Пато О’Уорд (Макларън), следван от Алекс Палу (Чип Ганаси Рейсинг), Кристиан Лундгаард (Rahal Letterman Lanigan Racing), Скот Диксън (Чип Ганаси Рейсинг), Александър Роси и Феликс Розеквист с Макларън и Маркус Ериксон (Чип Ганаси Рейсинг).

В генералното класиране води Ериксон, следван от О’Уорд, Палу, Маклоклън и Грожан. При производителите Хонда води пред Шевролет.