Начало Други Индикар: Маклоклън триумфира в Алабама, Пауър допълни двойната победа за Пенске

Индикар: Маклоклън триумфира в Алабама, Пауър допълни двойната победа за Пенске

67
0
Скот Маклоклън
Скот Маклоклън, снимка Индикар

Скот Маклоклън триумфира в надпреварата на пистата в Алабама. Пилотът на Пенске потегли от полпозишън и записа първи успех за тазгодишната кампания в Индикар. Втори финишира съотборникът на Маклоклън Уил Пауър. Последното място на подиума беше заето от новобранеца Линус Лундквист (Чип Ганаси Рейсинг).

Алабама прие кръг №3 от сезон 2024 в Индикар. Домакин на събитието беше пистата Барбър Моторспорт парк с дължина 3.83 км и разположена близо до град Бирмингам. Това беше първото постоянно трасе, което приема състезание в американските серии

Маклоклън поведе след летящия старт на трасето в Алабама. Новозеландецът беше следван от Пауър, Лундгаард, О’Уорд, Розенквист, Армстронг, Рейхал, Нюгардън, Къркууд и Палу. Победителят от Лонг Бийч Скот Диксън потегли по-назад. Същевременно имаше инцидент с участието на Ринус Ви Кей (Ед Карпентър Рейсинг) се удари със Стинг Рей Роб (AJ Foyt Racing) и Джак Харви (Dale Coyne Racing). Тримата пилоти продължиха участието си в надпреварата, а Ви Кей получи наказание.

Маклоклън водеше колоната в първите няколко тура от надпреварата в Алабама. Плътно зад него беше Пауър. Драмите зад двамата продължиха. Пато О’Уорд (Ероу Макларън) се завъртя и се озова в чакъла. Мексиканецът опита да избегне удар с Лундгаард. О’Уорд получи и наказание, което допълнително усложни неговата надпревара.

Проблемите за О’Уорд продължиха. Пилотът на Ероу Макларън имаше контакт с Пиетро Фитипалди в петата обиколка. В резултат на това състезателят на Rahal Letterman Lanigan Racing се удари в стената и отпадна. Междувременно на трасето се появи кола за сигурност, а О’Уорд отново беше наказан.

Маклоклън остана начело в следващите обиколки от надпреварата в Алабама. Новозеландецът имаше известен аванс спрямо Пауър. Двукратният Индикар шампион допусна грешка и мина през тревата. Така той загуби позиция от Лундквист. По-назад Диксън се завъртя в опит да избегне удар със свой съперник и загуби ценно време.

Второто забавяне на състезанието дойде в обиколка №43. Тогава Александър Роси (Ероу Макларън) загуби едното си колело и спря в зоната за сигурност. От това се възползваха лидерите и направиха спирания в бокса. Маклоклън се върна начело, следван от Пауър и Лундгаард.

В 55-тата обиколка имаше нов период на кола за сигурност заради инцидент на Стинг Рей Роб. Пилотът на AJ Foyt Racing се удари в стената и се оплака, че воланът му е блокирал. Малко по-рано на пистата имаше кукла, която за щастие бързо беше отстранена от маршалите.

До края на старта в Алабама не настъпиха размествания в челото. По този начин Маклоклън грабна първа победа за тази година и втора поредна на пистата Барбър Моторспорт парк. До него на подиума се качиха Пауър и Лундквист

Четвърти финишира Феликс Розенвквист (Meyer Shank Racing), следван от Алекс Палу (Чип Ганаси Рейсинг) и Кристиан Лундгаард (Rahal Letterman Lanigan Racing). В топ 10 влязоха още Сатино Феручи от тима на AJ Foyt Racing, Колтън Херта (Андрети), Маркус Армстронг (Чип Ганаси Рейсинг) и Кайл Къркууд (Андрети).

Херта поведе във временното класиране след първите три кръга за сезон 2024 в Индикар. Втори е Пауър, следван от Палу, Диксън и Розенквист. Маклоклън зае деветото място. Новозеландецът беше дисквалифициран от състезанието в Сейнт Питърсбърг, както и неговият съотборник Джоузеф Нюгардън. При производителите Шевролет има минимален аванс спрямо Хонда.