Начало Други Индикар отлага въвеждането на хибридните задвижващи системи

Индикар отлага въвеждането на хибридните задвижващи системи

566
0
Индикар 2022
снимка, Индикар

Индикар отлага въвеждането на новите хибридни задвижващи агрегати. Главната причина за това забавяне е  проблеми с доставките на части за новите мотори. 

Американският шампионат трябваше да замени настоящите 2,2-литрови V6 двигатели с 2,4-литрови модели с мощност 800 к. с. За първи път в историята на Индикар, те ще бъдат допълнени от хибридни системи за захранване, които ще увеличат общата мощност до 900 к. с.

Шампионатът възнамеряваше да проведе първите изпитания на писта с новите двигатели в края на месеца. Въпреки това днес бе обявено, че ще бъде продължено използването настоящите двигатели за още един сезон. Това се случва след дискусии с доставчиците на сериите Хонда и Шевроле. Така вместо през 2023-та, новите хибридни двигатели ще влязат в употреба през 2024 г.

Президентът на Индикар Джей Фрай заяви, че за момента сериите садоволни от темпото на техническото развитиена новите си задвижващи агрегати, но проблемите с доставката на части са довели до решението да се отложи въвеждането им.

Много сме обнадеждени от напредъка, който постигна екипът и нашите партньори. За мое огромно съжаление трябваше да се вземе незабавно решение, за да сме сигурни, че сме готови за сезон 2023, използвайки настоящия пакет от 2,2-литрови двигатели, каза той.

Новият силов агрегат на Хонда вече е тестван на стенд. Тази информация бе потвърдена от президента на Honda Performance Development Дейвид Солтърс.

„Много сме развълнувани да започнем хибридната ера на състезанията от сериите Индикар, каза той.

Завършихме разработката и динамо тестовете на новия двигател с вътрешно горене. Веднага след като бъдат решени проблемите с веригата за доставка на компоненти за хибридната система, ще започнем същинските тестове на новия хибриден силов агрегат.“

Междувременно директорът на отдела за състезателен инженеринг на GM Motorsports Марк Стелов също коментира темата за новите силови агрегати.

Гордеем се с упоритата работа и ангажираността на нашата група за двигатели. Благодаря на нашите екипи и партньори, които ни помогнаха при разработването на 2,4-литровия двигател за нашата програма в Индикар.“

Със сигурност се вълнуваме да го пуснем на пистата през следващия сезон. Шевролет остава напълно ангажиран в сериите NTT IndyCar Series. Очакваме с нетърпение да дебютираме с новия тип двигатели през 2024 година.“

Настоящата формула за двигатели на IndyCar е в сила от 2012 г. насам. Първоначално новата спецификация беше планирана за въвеждане през 2021-ва, но беше отложена след решението за добавяне на хибриден компонент и допълнително забавена заради избухването на пандемията от коронавирус.

Последното отлагане ще приведе въвеждането на новите двигатели в съответствие с планираната от Индикар промяна на формата на шаситата.

В края на миналата седмица официално стартира сезон 2022 в американския шампионат. Първото състезание се проведе на уличната писта в Сейнт Питърсбърг и бе спечелено от Скот Маклоклън.