Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Информациите за уволнение на Биното се върнаха с пълна сила

Информациите за уволнение на Биното се върнаха с пълна сила

3470
0
Матия Биното, Ферари
Матия Биното; снимка: Спас Генев

Информациите за уволнение на Матия Биното от Ферари се върнаха с пълна сила броени дни след финала на световния шампионат във Формула 1 за 2022 г. Според Скай Спорт Италия и Кориере дела Сера от Маранело ще оповестят още днес, че се разделят с шефа на отбора.

Сезонът на Ферари започна много силно и породи огромни надежди сред тифозите, че Скудерията най-после ще се бори за титлите в Гран при

Биното обаче през цялата година упорито повтаряше, че целта на тима за 2022 г. изобщо не е била битка за короните. Той обясняваше, че целите са поставени далеч преди успехите в първите надпревари от състезателната година. Те са били отборът да се върне към борба за победи и челни позиции в състезанията. Това бе постигнато и от тази гледна точка намеренията на екипа бяха изпълнени.

Същевременно обаче става дума не за кой да е отбор, а за Ферари – тимът с вероятно най-много фенове в цялата Формула 1. В Италия представянето във всеки отделен старт се анализира из основи. А в Скудерията тази година имаше твърде много грешки – в планиране, стратегии, при спирания в бокса, на пилотите. Биното неколкократно повтори, че критики към Ферари има винаги. Това бе и един от най-трудните аспекти за справяне през 2022 г. А и той по-често говореше за бюджетни ограничения, отколкото за възможностите на тима и евентуална борба за титла.

Матия Биното стана шеф на тима на Ферари в началото на 2019 г. на мястото на Маурицио Аривабене

Преди това бе технически директор на Скудерията. Роден в Лозана, Швейцария, Биното завършва политехническия институт в родния си град. След това взима магистърска степен в университета на Модена и Реджо Емилия. Става част от департамента за двигатели на Ферари през 1995 г.

Според запознати освобождаването на Биното е свързано и с вътрешните проблеми, които той имаше през сезон 2022 с Шарл Льоклер. Монегаскът неколкократно говореше през първата половина на състезателната година за това, че се бори за титлата във Формула 1. Това бе в рязък контраст с коментарите на шефа на екипа му. Твърди се, че двамата не са разговаряли за абсолютно нищо друго освен работа от Гран при на Великобритания до края на сезона.