Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Информацията за договора на Хамилтън и Ферари изтекла от Тото Волф?

Информацията за договора на Хамилтън и Ферари изтекла от Тото Волф?

2148
0
Люис Хамилтън, Тото Волф
Люис Хамилтън и Тото Волф; снимка: Мерцедес

Информацията за договора на Люис Хамилтън и Ферари е изтекла от Тото Волф, твърди бившият пилот във Формула 1 Иван Капели. 60-годишният италианец сподели теорията си в интервю за вестник „Гадзета дело спорт“.

В началото на февруари се появи материал в италиански медии за това, че Хамилтън отива във Ферари от 2025 г. Подобен слух обаче се тиражираше от години и затова първоначалната реакция бе скептична. Впоследствие Волф разказа, че е научил лично от Хамилтън в срядата преди споразумението да бъде официално обявено.

„Видяхме се да пием кафе у нас в Оксфорд. И преди да тръгне за фабриката, той ми каза, че е решил да се състезава за Ферари през 2025 г. Това беше“, обясни Волф.

До този момент неколцина представители на английски медии подхвърляха в социални мрежи, че са чули слух, който ако е верен, ще е по-голяма новина дори от отхвърлянето на проекта на Андрети от Формула 1. И докато в италианските медии все още имаше предположение, то в четвъртък сутринта от Скай Спортс бяха толкова убедени в истинността на информацията, че я съобщаваха от самото начало като факт. Договорът на Хамилтън с Ферари бе потвърден официално чак вечерта.

Капели не обясни откъде знае, че именно Тото Волф е бил източникът на теча на информация. Каза обаче каква е била целта.

„По този начин той „уби“ плановете на Ферари и Хамилтън за официално съобщение на по-късен етап от сезона“, заяви бившият F1 пилот

В това твърдение може да се открие известна логика. Предишния път, когато Тото Волф трябваше да търси пилот за Мерцедес, всичко бе много напрегнато. Причината бе, че Нико Розберг обяви оттеглянето си от спорта броени дни, след като спечели титлата във Формула 1 през 2016 г. От контракта му оставаха още две години. Така Волф бе принуден спешно да му търси заместник. В крайна сметка взе Валтери Ботас, в чийто мениджмънт участваше и който изкара няколко години в Уилямс преди това. Тоест логиката в твърдението на Капели е, че Волф може да е пуснал информацията, за да има повече време при избора на пилот за тима на Мерцедес.

А кандидати за позицията не липсват. Джордж Ръсел разказа по време на тестовете, че е бил доста време с Волф тази зима и наблюдавал с интерес как на телефона на шефа на тима му постоянно изскачали имената на пилоти. Дори самият Ръсел получавал обаждания от състезатели. До момента най-упорито се говори за младия талант от академията на Мерцедес Андреа Кими Антонели и – може би изненадващо – за Фернандо Алонсо. През последните дни дори се твърди, че двукратният световен шампион е абсолютно реална опция за екипа от Бракли. Той обаче щял да изчака малко, за да види как вървят болидите поне в началото на сезона.

Самият Хамилтън пазил тайната за контракта си с Ферари дори от родителите си

„Не говорих с никого. Не казах и на родителите си чак до деня, когато бе обявено, така че никой не знаеше. Исках аз да го сторя. В крайна сметка трябваше да направя това, което е най-добро за мен. Възможността изскочи през мен. Нямах много време за мислене и трябваше да се доверя на вътрешното си усещане. В крайна сметка реших да се възползвам от тази възможност“, разказа Хамилтън.