Начало Автомобили Информационна програма посветена на горивата стартира Шел

Информационна програма посветена на горивата стартира Шел

84
0
shell,Камелия Славейкова

Днес в София стартира първата по рода си информационна програма за автомобилни специалисти, посветена на горивата – Shell Академия за горива. Експерти с опит от България и чужбина ще споделят с българските специалисти своите познания за разработването на нови горива и технологии, съобразени със съвременните автомобили и горивни системи. Темата на първата от серията срещи е конвенционалните автомобилни горива, с акцент върху нормативната база в България и ЕС, ролята на присадките, качеството на горивата и системата за контрол. В рамките на Shell Академия за горива се предвиждат още няколко тематични информационни срещи, посветени на неконвенционалните горива и горивата на бъдещето. За участие в първата среща от поредицата бяха поканени представители на автосервизи, компании търговци и вносители на автомобили, медии. Академията е отворена за всички автомобилни специалисти и любители.

Специално за откриването на инициативата в София пристигна г-жа Джоан Смит, учен от екипа на Shell Global Solutions, разработващ новите технологии за горивата Shell. В специална демонстрация пред участниците г-жа Смит представи ролята на добавките в горивата Shell и ефекта им върху елементите на горивната система на автомобила.

Идеята за Shell Академия за горива е разработена на базата на дълбочинно проучване, проведено сред автомобилни специалисти и представители на автосервизи от София и Пловдив. Резултатите недвусмислено показват, че темата за произхода и качеството на горивата е от съществен интерес за тях, но за съжаление в голяма част от случаите те не разполагат с необходимата детайлна и осъвременена информация. Най-често познанията им се основават на личен опит и мнения на клиенти, по-рядко на информация от интернет.

„В годината на 20-тия юбилей на Shell България ние започваме още един иновативен проект – Shell Академия за горива. Той ще ни даде възможност да споделим своето ноу-хау в областта на развитието на новите горива и технологии с българските автомобилни специалисти“– каза г-жа Камелия Славейкова, Изпълнителен директор на Shell България при откриването на Shell Академия за горива. „Вярвам, че комбинацията на световния опит в разработването на иновативни горива Shell и нуждата от специализирана и осъвременена информация по темата ще превърне Shell Академия за горива в полезна инициатива за автомобилните специалисти в България.“

***
Джоан Смит е приложен химик в екипа на Shell Global Solutions, разработващ нови горива и добавки в изследователския център на компанията в Торнтън, Великобритания. Тя работи за компанията вече повече от 20 години. В сегашната си роля на специалист по горивата г-жа Смит подпомага въвеждането на нови горива в отделните държави и съответствието на горивната формула с националните регулации и специфики.