Начало Рали IRC – рали Монте Карло 2011 – Буфие лидер, остават нощните 4...

IRC – рали Монте Карло 2011 – Буфие лидер, остават нощните 4 отсечки

40
0
???? ????? ????? 2011

Бриан Буфие от екипа на Пежо Франция продължава да води в генералното класиране на рали Монте Карло 2011 след изминаването на деветият етап тази сутрин. В самата отсечка най-добър резултат пък записа неговият съотборник Стефан Саразен.

Вчерашният втори ден от надпреварата се оказа преломният момент. До обяд без никакви проблеми водач в класирането бе пилотът на Шкода Юхо Ханинен, следван от Петер Солберг. След изминаването на следобедните две отсечки обаче настъпи тотален обрат в класирането. Бриан Буфие се оказа най-далновиден, тръгвайки със зимни гуми и две с шипове в багажника. Причината бе, че в отсечката заваля сняг и най-накрая ралито придоби класическия си зимен облик. Юхо Ханинен обаче бе избрал интермедии и изостана колосално и в двата пробега. Същото се отнасяше и за Петер Солберг.

Така Буфие пренощува като лидер.

В деветия етап – началният през настоящия последен ден от рали Монте Карло, пилотът на Пежо даде осмо време. Това обаче не повлия на генералното класиране и Бриан Буфие продължава да води пред Франсоа Делкур с 39,7 сек. Трети в генералното е Фреди Лоа, който изостава от лидера с 51,8 сек.

Същевременно тимът на Пежо Франция бе зарадван и от другия си пилот – Стефан Саразен, който спечели деветата отсечката (на места по трасето имаше лед), а в генералното е на пето място. Пред него е Гай Уилкс, който в етапа бе трети въпреки проблемите с разговорното устройство.

След края на отсечката колите се отправиха към закрития парк. Пилотите и навигаторите пък ще имат време да релаксират, защото следващите четири, финални отсечки са чак довечера. Първата от тях стартира в 19:15 ч. местно време.

Има и малка подробност – по традиция единствено първите 60 екипажа в класирането след приключването на деветата отсечка ще имат право да преминат по четирите нощни етапа, сред които две преминавания по известния Col de Turini.

Победителят в ралито ще бъде известен около половин час след полунощ местно време, а официалното награждаване ще се състои в събота сутринта от 11 ч.