Начало Рали IRC – рали Монте Карло 2011 – Юхо Ханинен лидер след първия...

IRC – рали Монте Карло 2011 – Юхо Ханинен лидер след първия ден

81
0
??? ???????

Юхо Ханинен от екипа на Шкода приключи първия ден от рали Монте Карло 2011 начело в генералното класиране. Финландецът, който спечели 2 от общо 4 етапа, има аванс пред втория Фреди Лоа от 44,5 сек. и пред третия Петер Солберг от 55,3 сек.

Ханинен се изкачи до първата позиция в общото подреждане след изминаването на втората за деня отсечка, в която бе най-бърз. След преодоляването и на третата финландският пилот на Шкода, който отново бе най-бърз, увеличи още преднината си в генералното.

Същевременно след третия етап Фреди Лоа се изкачи до втората позиция в генералното пред Стефан Саразен. Причината бе, че французинът изгуби време в третата отсечка, тъй като разговорното устройство, посредством което пилот и навигатор комуникират, се повреди.

Четвъртата и финална за деня скоростна отсечка бе всъщност изминаването още веднъж на маршрута на третия специален етап. Първо време тук даде Фреди Лоа, следван от Юхо Ханинен и Петер Солберг. Четвърто и пето време записаха Стефан Саразен и Ян Копецки.

Така в края на деня в класирането води Ханинен, втори е Лоа, трети Солберг. Саразен засега остана четвърти на 55,5 сек. от лидера.

Още в началото на първия ден отпаднаха няколко пилоти. Новото попълнение на Шкода например Андреас Микелсен още в началната отсечка се удари в стена и спука гума. Ударът обаче допълнително бе нанесъл и поражения по задното окачване и затова пилотът не успя да смени гумата. Затова на Микелсен се наложи да преодолява 36-километровата отсечка със спукана гума, а това нанесе огромни щети по автомобила му и той не можа да продължи по-нататък.

Участието си в рали Монте Карло прекратиха и пилотите на Протон. Пер-Гунар Андерсон катастрофира, а в автомобила на съотборника му Крис Аткинсън се появи електрически проблем.

През утрешния втори ден в програмата на рали Монте Карло 2011 фигурират 4 скоростни отсечки.